Tarta z ricottą, szpinakiem i pomidorkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Były u mnie tarty na słodko a więc pora na coś słonego. Razem z przyjaciółmi robiliśmy wspólnie Sylwestra na którego każdy coś przygotowywał. Ponieważ w menu były już słodkości i coś na ciepło to postanowiłam zrobić przekąskę która doskonale smakuje i na ciepło i na zimno :)

Przepis na nadzienie wzorowany jest z magazynu „Moje smaki życia”.

Składniki na ciasto:
– 200g mąki
– 100g masła
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie:
– 1 opakowanie sera ricotta
– 2 jajka
– 150g szpinaku
– pomidorki koktajlowe 8 szt
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
– sól, pieprz
– 1 łyżka masła lub oliwy

Najpierw zabieramy się za ciasto. Mąkę przesiewamy i dodajemy masło i zagniatamy ciasto, dodajemy jajko i sól. Jeżeli ciasto nie chce nam się wyrobić to dodajemy trochę zimnej wody. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego  piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20-30 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć.

Kiedy ciasto będzie nam stygnąć robimy nadzienie. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła lub oliwy, dodajemy pokrojony czosnek i szpinak. Ja użyłam mrożonych liści szpinaku (wcześniej je trochę rozmroziłam), można użyć świeżych liści. Szpinak smażymy krótko doprawiając go solą i pieprzem. Gotowy szpinak przekładamy na sitko aby  odsączyć nadmiar wody. W między czasie do miski wrzucamy jajka i ser ricotta i dokładnie mieszamy na gładką masę. Potem dodajemy przestudzony szpinak, rozmaryn i mieszamy. Jeżeli to konieczne doprawiamy jeszcze masę szpinakową. Dla podkreślenia smaku można do masy zetrzeć trochę parmezanu.

Gotową masę przelewamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu tarty rozkładamy pokrojone połówki pomidorków przeciętym do góry. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie.

Smacznego :)

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Tarta z ricottą, szpinakiem i pomidorkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *