Strogonow z kurczaka

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Klasyczna wersja strogonowa jest z wołowiną. My postanowiliśmy przyspieszyć przygotowanie tego dania i użyć kurczaka, którego można dużo szybciej zrobić tak więc polecamy nasz strogonow z kurczaka :)

Pikantny strogonow z kurczaka

Składniki na strogonow z kurczaka:

– 2 piersi z kurczaka
– 2 cebule
– 200 g pieczarek
– 2 łyżki masła
– 1 papryka
– 1 słoiczek pomidorów (370 ml)
– 2 łyżki śmietany 18%
– 6 ogóreczków kiszonych
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
– 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
– 500 ml wody

Składniki na 4 porcje.

Pikantny strogonow z kurczaka

W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebulka się lekko zrumieni dodajemy kurczaka pokrojonego w paski.  Jak kurczak się obsmaży z każdej strony to dodajemy obie papryki w proszku, sól, pieprz i mieszamy.

W tym samym czasie w drugim rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i wrzucamy drugą cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy aż odparuje z nich woda.

Kiedy kurczak zrobi się już miękki dodajemy pomidory i chwilkę dusimy, a następnie wlewamy wodę oraz wrzucamy paprykę pokrojoną w paski. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Na koniec dodajemy gotowe pieczarki i dodajemy śmietanę (wcześniej mieszamy ją z płynami ze strogonowa żeby się zahartowała i nie ścięła).

Gotowy strogonow możemy podać ze świeżym chlebkiem.

Smacznego :)

Pikantny strogonow z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.