Risotto pomarańczowe z dynią i figami

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Latest posts by słodki facet (see all)

Niestety sezon dyniowy dobiega końca ale dynię można jeszcze kupić więc dajemy Wam kolejną inspirację na potrawę. Tym razem jest to danie na słodko :)

DSC_8910x900

Składniki:
– 1 woreczek ryżu
– 2 szklanki wody
– 2 pomarańcze
– 150 g dyni
– 2 figi
– 30 g cukru waniliowego
– 1/2 łyżeczki cynamonu

Porcja na 2 osoby

DSC_8875x900

Najpierw z jednej pomarańczy ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok z pomarańczy i dodajemy skórkę oraz cukier waniliowy i cynamon. Gdy mieszanka pomarańczowa nam się zagotuje dodajemy ryż i gotujemy. Jak ryż będziemy mieć na wpół miękki dodajemy dynię i dalej gotujemy. Potem dodajemy drugą pomarańczę pokrojoną w kostkę. Na sam koniec dodajemy figi pokrojone na kawałki.

Smacznego :)

DSC_8901x900

DSC_8905x900

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *