Rozstrzygnięcie konkursu skarpeteczkowo-babeczkowego :)

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Nie da się ukryć, że tak dla nas jak i części jury z firmy Krebo był to trudny wybór. Przesłaliście świetne zielone pomysły i to spowodowało, że decyzja nie była jednogłośna ale musiała nastąpić :)

DSC_2287xwynik

Spośród 11-tu przesłanych przepisów zgodnie z założeniami konkursu wybraliśmy trzy, które nagrodzimy zestawem kolorowych muffinkowych skarpeteczek, a które wyśle do Was firma Krebo :)

Szczęśliwcami są:

1. Muffiny „Zielono mi”

DSC01977

Składniki:
1. 5 jajek
2. 15 dag cukru
3. Opakowanie cukru waniliowego
4. 15 dag mąki
5. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
6. Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
1. 5 łyżek cukru pudru
2. 2 łyżki gorącej wody
3. Kilka kropel barwnika spożywczego zielonego

Dodatkowo:
1. Perełki zielone
2. Motylki zielone
3. Pisak zielony
4. M&M zielone

Przygotowanie:
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
3. Białka ubić na sztywno i dodać do masy żółtkowej.
4. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia dodać do masy żółtkowej i białek. Całość delikatnie wymieszać.
5. Papierowe papilotki napełnić do 2/3 wysokości ciastem, wstawić do blachy do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 minut.

Lukier:
1. Do miski wsypać cukier, wlać wodę, dodać barwnik i dokładnie wymieszać.

Upieczone i wystudzone muffiny dowolnie udekorować zielonym lukrem, zielonymi perełkami, motylkami oraz pisakiem.

2. Kokosowo – pandanowe muffinki z gruszkami

image
Potrzebujemy:
– 2 szklanki mąki tortowej
– 2/3 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka pasty pandanowej
– 1 szklanka mleka kokosowego 250 ml
– 2 jajka
– 90 g roztopionej margaryny

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać. Do suchych składników dodać roztrzepane jaja oraz kokosowe mleko. Masę wymieszać, dolać roztopioną margarynę oraz pastę pandanową. Całość szybko wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę, jeszcze raz krótko wymieszać i masą napełniać foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

3. Muffiny: szpinak, feta, pomidor

muffinki_szpinakowe2

Składniki (12 muffin)
2 łyżki oliwy z oliwek
3 średnie białe cebule
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka jasnego brązowego cukru
300 g mąki pszennej (dodatkowe 75g w przypadku użycia mrożonego szpinaku)
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
100g sera feta
50g sera gran padano
200g świeżego szpinaku (lub 250g mrożonego, liściastego!)
12 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego cząbru
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/4 pieprzu cayenne
2 duże jajka
220 ml mleka
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię skropioną oliwią z oliwek, mieszając skarmelizować. Uzyskanie lekko brązowej cebuli zajmie około 8 – 10 minut. Następnie dodać ocet i cukier, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.

Świeży szpinak umyć i lekko zszatkować. W przypadku mrożonego, podgrzać go w garnku i odparować z niego nadmiar wody (dodatkowo po przestudzeniu można go jeszcze z nadmiaru wody odcisnąć). Pomidorki koktajlowe po przekrajać na pół.

Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, pokruszonym serem feta, startym na duże wiórki serem gran padano, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Jajka roztrzepać z mlekiem, oliwą i przyprawami, a następnie wlać do miski z mąką i resztą składników, całość pobieżnie wymieszać – można ręką Emotikon wink

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami bądź kwadratami (o boku 13 cm) z papieru do pieczenia, a następnie nakładać do nich ciasta po same brzegi. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200C) i piec przez około 25-30 minut, aż do momentu tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Bardzo wszystkim dziękujemy za udział i zaangażowanie w konkursie, a z laureatami skontaktujemy się drogą mailową :)

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Rozstrzygnięcie konkursu skarpeteczkowo-babeczkowego :)

  1. Hurrra!!!! Ale się cieszę!!! Bardzo, bardzo dziękuję za wybór mojego przepisu.
    Serdecznie pozdrawiam
    Aneta

  2. Widzę, że jaki konkurs był super. Tu nie ma co się rozpisywa tylko trzeba wypróbowac przepisy zwycięzców. Sam nie brałem udziału, ale serdecznie wam gratuluję i pozdrawiam. Może kiedy wezmę udział w konkursie i również co wygram zobaczymy jeszcze pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *