Muffinki kawowo jaśminowe

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

To nasza kolejna wersja muffinek kawowych jednak tym razem z dodatkiem kwiatowego aromatu :) Mamy nadzieję, że i ta opcja przypadnie Wam do gustu :)

muffinki-kawowe

Składniki:

Babeczki:
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
– 3/4 szklanki cukru
– 1/3 szklanki oleju
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1/2 szklanki śmietany 18%
– 1 łyżeczka ekstraktu jaśminowego
– 4 kopiate łyżeczki kawy naturalnej
Krem:
– 30g czekolady mlecznej
– 70g czekolady deserowej
– 50ml śmietanki 30%
– 50g masła
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Składniki na 10 muffinek.

muffinki-kawowo-jasminowe

Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej w ciut więcej niż połowie szklanki wody.  Kiedy przestygnie wsypujemy do miski przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy olej, śmietanę, ekstrakt jaśminowy i odcedzoną z fusów kawę. Łączymy składniki na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut.

Następnie bierzemy się za krem. Śmietankę stawiamy na gazie i wsypujemy do niej kawę rozpuszczalną. Kiedy kawa się rozpuści, a śmietanka zagotuje, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się roztopi jednocześnie ściągając garnek z gazu. Na końcu dodajemy masło i wszystko razem mieszamy. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji zostawiamy krem do wystudzenia, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki :)

Smacznego :)

muffinki-z-kremem-kawowym

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.