- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
To nasza kolejna wersja muffinek kawowych jednak tym razem z dodatkiem kwiatowego aromatu :) Mamy nadzieję, że i ta opcja przypadnie Wam do gustu :)
Składniki:
Babeczki: – 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej – 3/4 szklanki cukru – 1/3 szklanki oleju – 1/2 łyżeczki sody – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli – 1/2 szklanki śmietany 18% – 1 łyżeczka ekstraktu jaśminowego – 4 kopiate łyżeczki kawy naturalnej |
Krem: – 30g czekolady mlecznej – 70g czekolady deserowej – 50ml śmietanki 30% – 50g masła – 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej |
Składniki na 10 muffinek.
Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej w ciut więcej niż połowie szklanki wody. Kiedy przestygnie wsypujemy do miski przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy olej, śmietanę, ekstrakt jaśminowy i odcedzoną z fusów kawę. Łączymy składniki na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut.
Następnie bierzemy się za krem. Śmietankę stawiamy na gazie i wsypujemy do niej kawę rozpuszczalną. Kiedy kawa się rozpuści, a śmietanka zagotuje, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się roztopi jednocześnie ściągając garnek z gazu. Na końcu dodajemy masło i wszystko razem mieszamy. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji zostawiamy krem do wystudzenia, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki :)
Smacznego :)