Miętowy sernik z sosem malinowym

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Serniki od zawsze gościły w moim domu. Postanowiłam żeby tym razem sernik miał inny smak i koniecznie chciałam wykorzystać pyszne letnie owoce i tak powstał ten sernik :)

Składniki na miętowy sernik:

– 8 jajek
– 1 kg sera
– 1 szklanka cukru
– 1/2 kostki masła
– cukier waniliowy
– 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 opakowanie śmietany 200 ml 36%
– garść świeżej mięty
– 1 opakowanie malin
– 1 opakowanie biszkoptów + 40 g masła

W pierwszej kolejności śmietanę przekładamy do garnka i zagotowujemy. Wrzucamy do niej pocięte listki mięty, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Biszkopty wrzucamy do robota i kruszymy na drobno. Biszkopty można też pokruszyć ręcznie. 40 g masła topimy i wlewamy do biszkoptów i mieszamy a następnie wykładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy po dnie.

Teraz zabieramy się za masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, potem dodajemy stopniowo ser i miksujemy, następnie śmietanę z miętą, a potem dodajemy resztę składników. Masło dodajemy rozpuszczone. Na końcu ubijamy na sztywno białka i dodajemy stopniowo do masy delikatnie mieszając.

Do sernika można dodać likieru miętowego lub barwnika zielonego dla podkreślenia koloru.

sernik miętowy

Masę serową wylewamy na spód biszkoptowy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 35-40 minut, do momentu kiedy góra sernika lekko zbrązowieje. Po upieczeniu sernika zostawiamy go w piekarniku do wystygnięcia.

W między czasie przygotowujemy sobie sos z malin. Połowę opakowania malin wrzucamy do garnka i dusimy, dodajemy 2 łyżki wody i 2 łyżki cukru. Ilość cukru zależy od słodkości malin więc warto cukier dodawać po trochę, żeby sos nie był za słodki. Podczas duszenia maliny można rozdrabniać łyżką.

Gdy sernik mamy gotowy to każdy ukrojony kawałek polewamy sosem i dekorujemy całymi malinami.

Smacznego :)

sernik miętowy

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Miętowy sernik z sosem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *