Mazurek orzechowo kajmakowy

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Święta tuż tuż więc czas pomyśleć o świątecznych wypiekach :) Takim wypiekiem może być dzisiejsza propozycja czyli mazurek orzechowo – kajmakowy.   DSC_1790xSkładniki:

Ciasto kruche:
– 260g mąki pszennej typ 450
– 40g orzechów ziemnych mielonych
– 100g cukru pudru
– 150g masła
– 2 żółtka

Masa:
– 200g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej)
– 50g powideł śliwkowych

Dekoracja:
– migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada

Powyższe składniki są na blaszkę 20cm x 20cm.

DSC_1779x

Najpierw ciasto. Przesiewamy mąkę a w blenderze (jeżeli orzechy nie są w postaci sypkiej mąki) blendujemy orzechy z cukrem pudrem. Tak zblendowane orzechy mieszamy z mąką. Następnie siekamy z masłem (my masło ścieramy na tarce na grubych oczkach) a na koniec dodajemy dwa żółtka. Wszystko razem zargniatamy to momentu połączenia składników. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części mniej więcej po równo. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze – gdzieś na grubość 3-4 milimetrów – a z drugiej robimy ozdobny rancik (ok. 5 minimetrów), który układamy na rozwałkowane ciasto.  Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 20 minut aż ciasto nam złapie złoty kolor.

Po upieczeniu ciasta zostawiamy je do wystudzenia.

Kiedy ciasto wystygnie rozsmarowujemy na nim cienką warstwę powideł, a następnie wykładamy w granicy naszego ranciku masę kajmakową. Masę kajmakową możecie kupić już gotową co polecamy lub zrobić ze skondensowanego mleczka słodzonego (gotujemy przez 2 godziny zamkniętą puszkę takiego mleczka, odstawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy otwieramy. Przed wylaniem zawartość puszki mieszamy) tylko raczej szkoda na to naszego czasu. Na koniec dekorujemy mazurka zgodnie z naszą wizją twórczą i gotowe :)

Smacznego :)

DSC_1785 copy

DSC_1771

4 thoughts on “Mazurek orzechowo kajmakowy

    1. Ciasto zostało wyciśnięte przez urządzenie zwane maszynką do mięsa ze specjalną nakładką, która ma 4 różne rodzaje otworków dekoracyjnych ;) Nakładka metalowa :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.