- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Święta tuż tuż więc czas pomyśleć o świątecznych wypiekach :) Takim wypiekiem może być dzisiejsza propozycja czyli mazurek orzechowo – kajmakowy. Składniki:
Ciasto kruche:
– 260g mąki pszennej typ 450
– 40g orzechów ziemnych mielonych
– 100g cukru pudru
– 150g masła
– 2 żółtka
Masa:
– 200g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej)
– 50g powideł śliwkowych
Dekoracja:
– migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada
Powyższe składniki są na blaszkę 20cm x 20cm.
Najpierw ciasto. Przesiewamy mąkę a w blenderze (jeżeli orzechy nie są w postaci sypkiej mąki) blendujemy orzechy z cukrem pudrem. Tak zblendowane orzechy mieszamy z mąką. Następnie siekamy z masłem (my masło ścieramy na tarce na grubych oczkach) a na koniec dodajemy dwa żółtka. Wszystko razem zargniatamy to momentu połączenia składników. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części mniej więcej po równo. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze – gdzieś na grubość 3-4 milimetrów – a z drugiej robimy ozdobny rancik (ok. 5 minimetrów), który układamy na rozwałkowane ciasto. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 20 minut aż ciasto nam złapie złoty kolor.
Po upieczeniu ciasta zostawiamy je do wystudzenia.
Kiedy ciasto wystygnie rozsmarowujemy na nim cienką warstwę powideł, a następnie wykładamy w granicy naszego ranciku masę kajmakową. Masę kajmakową możecie kupić już gotową co polecamy lub zrobić ze skondensowanego mleczka słodzonego (gotujemy przez 2 godziny zamkniętą puszkę takiego mleczka, odstawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy otwieramy. Przed wylaniem zawartość puszki mieszamy) tylko raczej szkoda na to naszego czasu. Na koniec dekorujemy mazurka zgodnie z naszą wizją twórczą i gotowe :)
Smacznego :)
Piękny mazurek :) jak ten rancik jest zrobiony? Wycisnięty jakos? :) więcej szczegółów proszę :)
Ciasto zostało wyciśnięte przez urządzenie zwane maszynką do mięsa ze specjalną nakładką, która ma 4 różne rodzaje otworków dekoracyjnych ;) Nakładka metalowa :)
dziękuję za patent ze starciem masła na tarce i za pomysł z rantem do mazurka!!
Proszę bardzo :) Jak sami się czegoś uczymy i widzimy że warto o tym napisać to czemu nie :)