Makowiec japoński (makowiec z jabłkami)

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Nie ma nic lepszego jak pyszne wilgotne ciasto, a jednocześnie puszyste i naszpikowane bakaliami :) Takim ciastem jest właśnie makowiec japoński, który również nazywany jest makowcem z jabłkami lub tortem makowym z jabłkami :) Idealny wypiek na świątecznym stole :)

DSC_2529x

Składniki:
– 700g jabłek
– 450g cukru pudru
– 300g maku
– 250g masła
– 100g orzechów włoskich
– 100g kaszy manny
– 65g rodzynek
– 9 jaj
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na blachę 35×25.

1. Mak zalewamy gorącą wodą na 30 minut – wody tyle żeby tylko przykryć mak. Po wystudzeniu wody mak porządnie odsączyć (na sicie lub na gazie) i jeżeli nie był mielony to zmielić np. w maszynce do mięsa (dwukrotnie).
2. Orzechy posiekać na małe kawałki
3. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodać żółtka (białka zostawić) i utrzeć na puszystą masę.
4. Kiedy masło będzie ucierać się z cukrem należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
5. Po utarciu masła, cukru i żółtek dodać zmielony mak, jabłka, kaszę, orzechy, rodzynki, proszek do pieczenia i całość wymieszać.
6. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
7. Masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra/dół bez termoobiegu) i pieczemy ok. 50-60 minut (do suchego patyczka i lekko przyrumienionej góry).
9. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy wystygnie można je polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Uwaga:
Do masy oprócz orzechów i rodzynek można również dodać inne bakalie jak skórka kandyzowana z pomarańczy, cytryn czy też suszone morele :)
Można również dodać startą skórkę z pomarańczy, która doda lekkiej kwaskowości :)

Smacznego :)

DSC_2533x

Świąteczne słodkości! 2015

4 thoughts on “Makowiec japoński (makowiec z jabłkami)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.