- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Nie ma nic lepszego jak pyszne wilgotne ciasto, a jednocześnie puszyste i naszpikowane bakaliami :) Takim ciastem jest właśnie makowiec japoński, który również nazywany jest makowcem z jabłkami lub tortem makowym z jabłkami :) Idealny wypiek na świątecznym stole :)
Składniki:
– 700g jabłek
– 450g cukru pudru
– 300g maku
– 250g masła
– 100g orzechów włoskich
– 100g kaszy manny
– 65g rodzynek
– 9 jaj
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na blachę 35×25.
1. Mak zalewamy gorącą wodą na 30 minut – wody tyle żeby tylko przykryć mak. Po wystudzeniu wody mak porządnie odsączyć (na sicie lub na gazie) i jeżeli nie był mielony to zmielić np. w maszynce do mięsa (dwukrotnie).
2. Orzechy posiekać na małe kawałki
3. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodać żółtka (białka zostawić) i utrzeć na puszystą masę.
4. Kiedy masło będzie ucierać się z cukrem należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
5. Po utarciu masła, cukru i żółtek dodać zmielony mak, jabłka, kaszę, orzechy, rodzynki, proszek do pieczenia i całość wymieszać.
6. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
7. Masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra/dół bez termoobiegu) i pieczemy ok. 50-60 minut (do suchego patyczka i lekko przyrumienionej góry).
9. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy wystygnie można je polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
Do masy oprócz orzechów i rodzynek można również dodać inne bakalie jak skórka kandyzowana z pomarańczy, cytryn czy też suszone morele :)
Można również dodać startą skórkę z pomarańczy, która doda lekkiej kwaskowości :)
Smacznego :)
wyglada pysznie :)
Dzięki :) Polecamy :)
Takiego makowca jeszcze nie piekłam, a wygląda bardzo smakowicie. Zapisuję więc przepis do wypróbowania :)
Polecamy, bardzo smaczny :)
jakie wymiary formy?
W przepisie jest podana forma 35×25 cm ;)
Czym można zastąpić kasze manną w wersji bezglutenowej?
Kaszę mannę można zastąpić kaszką kukurydzianą. Przepis na makowiec w wersji bezglutenowej można znaleźć w naszym słodkim e-booku :)