Lasagne z dynią piżmową, szpinakiem i mozzarellą

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Jakiś czas temu z okazji tygodnia włoskiego w Lidlu dostaliśmy paczuszkę z kilkunastoma świetnymi produktami, które postanowiliśmy wykorzystać – między innymi: oliwę, pyszną mozzarellę i pomidory w puszce – i w ten sposób powstała pyszna lasagne z dynią piżmową, szpinakiem i mozzarellą inspirowana przepisem Jamiego Olivera.

Lasagne z dynią piżmową

Składniki na lasagne z dynią piżmową:

– 1 kg dyni piżmowej
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 puszka pomidorów z ziołami
– 150 g szpinaku w liściach
– 70 g parmezanu
– 1 kulka mozzarelli
– 6 płatów lasagne
– pestki dyni
– 1 łyżka suszonego rozmarynu
– 1 łyżka oliwy
– sól morska
– pieprz

Dodatkowo oliwa do posmarowania blachy.

Naczynie do zapiekania 25×30 cm.

Składniki na 4 porcje.

Lasagne z dynią piżmową

Dynie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Miąższ dyni kroimy w półplasterki o grubości 1 cm. Blachę smarujemy oliwą i układamy na niej dynie. Posypujemy kolendrą, solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut aż dynia zmięknie.

W tym czasie robimy sos pomidorowy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek i papryczkę chili. Po ok. 5 minutach dodajemy ocet balsamiczny i pomidory z puszki + pół puszki wody. Wszystko razem dusimy aż sos nam zgęstniej. Gotowy sos blendujemy.

Teraz bierzemy formę do zapiekania. Jedną trzecią sosu rozsmarowujemy na dnie naczynia. Sos przykrywamy płatami lasagne, dajemy warstwę szpinaku, układamy dynię i posypujemy częścią parmezanu. Następnie dajemy kolejne płaty lasagne, sos pomidorowy i reszta jak poprzednio. Na ostatniej warstwie makaronu wykładamy sos pomidorowy, na niego mozzarellę pokrojoną w plasterki, posypujemy startym parmezan, a na koniec pestkami dyni i rozmarynem.

Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45 minut.

Trzeba przyznać, że wyszło pysznie a dobre składniki to już połowa sukcesu :)

Smacznego :)

Lasagne z dynią piżmową

2 thoughts on “Lasagne z dynią piżmową, szpinakiem i mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.