Konkurs – wygraj naszą książkę „Sezonowo Bezglutenowo”

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Zapraszamy na konkurs organizowany przez nasz bezglutenowy blog, w którym do wygrania są trzy nasze książki „Sezonowo Bezglutenowo” wraz z małym załącznikiem w postaci makaronów bezglutenowych. Więcej informacji o naszej książce znajdziecie tutaj :)

Konkurs - wygraj naszą książkę "Sezonowo Bezglutenowo"

 

Zasady konkursu:

1. Tematem konkursu są przepisy na dania z makaronem :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać na maila 1 przepis i 1 zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze przepisy mogą być słodkie, wytrawne, mięsne czy też wegetariańskie – wybór pozostawiamy Wam :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 31 maja 2018 r. do północy.
4. Do 2 czerwca 2018 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędrują książki wraz z makaronami :)
5. Są 3 nagrody książkowe wraz z zestawem bezglutenowych makaronów. Każda nagroda zawiera 1 książkę „Sezonowo Bezglutenowe” wraz z naszymi autografami oraz 3 paczki bezglutenowych makaronów.
6. Prosimy przesyłać  wyłącznie po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka nagrody tylko na terenie Polski

Miłej zabawy ;)

 

Ważne !!!

Bardzo prosimy aby każdy mail zawierał zgody (przepisy wysłane bez zgód nie będą mogły zostać opublikowane a tym samym brać udziału w konkursie).

1. Wyrażam zgodę na opublikowanie przepisu wraz ze zdjęciem i podaniem imienia autora przepisu na stronie „Kuchenne Wariacje” celem wzięcia udziału w konkursie.

2. Wyrażam zgodę na otrzymanie drogą elektroniczną, na podany adres e-mail, informacji o ewentualnej wygranej w konkursie

3. Wyrażam zgodę na wysłanie (w przypadku wygranej) na podany adres domowy nagrody w konkursie.

 

Konkurs - wygraj naszą książkę "Sezonowo Bezglutenowo"

Przepisy konkursowe:

1. Ula – makaron ze szparagami

SKŁADNIKI DANIA :)
– makaron penne (lub inny jaki lubimy)
– szparagi zielone
– pomidorki koktajlowe 
– cukinia
– czosnek
– migdały
– natka pietruszki
– sól, pieprz, zioła,papryczka piri piri
SOS SEROWY
– 125gr ser mascarpone/serek philadelphia
– 130 ml mleka
– 30 gr parmezanu
– przyprawy: gałka muszkatułowa, pieprz, sól
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z czasem z opakowania, dodając na koniec (ostatnie 3-5 minut) pokrojone szparagi. Na patelni prażymy czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, gdy makaron powoli dochodzi, na patelnię dodajemy pomidorki koktajlowe, przekładamy makaron ze szparagami na patelnię i całość mieszamy.
Równolegle przygotowujemy sos serowy: w rondelku wrzucamy ser mascarpone, parmezan, dodajemy mleko i przyprawy i mieszamy do rozpuszczenia składników.  Płynny sos dodajemy do makaronu i mieszamy wraz ze składnikami do zgęstnienia
Obok prażymy płatki migdałów, kroimy pietruszkę i przygotowujemy tarty parmezan – i tym wszystkim posypujemy danie :) Możemy opruszyć całość świeżo mielonym pieprzem
2. Marzena –Spaghetti z sosem pomidorowym

Smażone pieczarki chilli, z czosnkiem i natką pietruszki i bazylią. Pyszne :)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
150 g makaronu spaghetti,
1 cebula,
500 g passaty pomidorowej,
10 pomidorów suszonych w oleju,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oleju (najlepiej ten który zostanie z pomidorów suszonych),
1 łyżka mielonej papryki,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
200 g pieczarek,
1 mała papryczka chilli (bez pestek :),
garść natki pietruszki,
liście bazyli do dekoracji,
sól i pieprz do smaku,

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA, CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy je razem na oleju.
Dodajemy posiekane drobno suszone pomidory oraz przyprawy – papryka, pieprz, ziołowy, oregano.
Mieszamy, następnie zalewamy passatą pomidorową. Mieszamy by nie przypalić. Passata jest gęsta :) Dodajemy sól i pieprz do smaku. W czasie, gdy sos dochodzi, gotujemy makaron.
W kolejnym garnku smażymy pokrojone dosyć grubo pieczarki. Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli oraz posiekaną drobno pietruszkę. Smażymy dotąd, aż pieczarki będą zrumienione. Dodajemy sól i pieprz do smaku :)

Potrawa gotowa :) Smacznego
3. Aleksandra – makaron w sosie serowym z pulpecikami

Składniki:

0.5 kg mięsa mielonego
400g makaronu rurki lub kokardki
30 dag żółtego sera
150 ml śmietany 12%
100 ml wody
Sól,pieprz i natka pietruszki do smaku

Wykonanie:

Z mięsa mielonego formujemy pulpeciki i smażymy. Gotujemy na wolnym ogniu makaron, następnie go odcedzamy. Do garnka wlewamy wodę i śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy starty ser i czekamy aż się rozpuści. Po przygotowanym sosie dodajemy wcześniej ugotowany makaron i pulpeciki. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodatkowo natką pietruszki.

 

4. Oliwia -danie wytrawne z makaronu

Składniki: 

– opakowanie makaronu tagliatelle lub innego jaki lubicie (może być bez glutenu, ja kocham każdy makaron, więc każdy dla mnie jest ok, ale najbardziej lubię to danie w w wersji z makaronem tagliatelle :-) )  400 g

– pół słoika suszonych pomidorów w zalewie, około 150 g

– pół słoika czarnych oliwek, około 100 g

– szynka około 200 g (rodzaj szynki wg uznania, ja dodaję polędwicę sopocką),

– pół opakowania rukoli,

– mleko, na oko, około szklanka,

– łyżka mąki,

– łyżka masła,

– łyżka oliwy (ja wykorzystuję oliwę z zalewy z pomidorów suszonych)

– przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz (wg uznania)

Te ilości to porcja dla 3-4 osób. 

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy składniki: kroimy oliwki w mniejsze części, pomidory suszone oraz szynkę w kostkę. 

W między czasie gotujemy makaron. Wg przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do smażenia pokrojoną w kostkę szynkę. Smażymy około 2-3 minuty i dodajemy suszone pomidory i czarne oliwki. Całość podsmażamy około 3 minut i zdejmujemy z gazu.

W osobnym garnku przygotowujemy sos: roztapiamy łyżkę masła, do roztopionego masła dodajemy łyżkę mąki, mieszamy aż powstanie gęsta zasmażka i wlewamy mleko energicznie mieszając, aby rozbić wszystkie grudki. Gotujemy sos i mieszamy co jakiś czas aż zgęstnieje. Jak sos zgęstnieje (gęstość wg uznania, ja doprowadzam do lekko gęstej konsystencji) zdejmujemy z gazu i doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Ja daję dość dużo gałki bo bardzo lubię, ale przyprawiamy wg uznania. 

Do tego samego garnka gdzie mamy sos, dodajemy resztę podsmażonych składników, ugotowany makaron i rukolę. Wszystko mieszamy. I gotowe!

 

5. Agnieszka -makaron spaghetii z pulepcikami i sosoem bolognase

Przygotuj:
Bezglutenowy makaron spaghetii 

Sos do spaghetii 

5-6 marchewek, seler, 2 cebule, 2 ząbki czosnku – drobno posiekać, ugotować na papkę, zmiksować.

Mięso mielone (kg) podsmażyć na oleju, dodać sól, pieprz, oregano do smaku, podlać winem białym półwytrawnym (w sumie 1/2 szkl). Zagotować aż odparuje alkohol.

Podawać posypane startym serem żółtym, bazylią swieżą posiekaną i winem, które dodawaliśmy do sos


Pulpeciki  – składniki:
25 dag mięsa mielonego
1 roztrzepane jajko
dowolne przyprawy wg uznania
łyżeczka musztardy
łyżka bułki tartej bezglutenowej (użyłam firmy Balviten) namoczona w mleku

Wszystkie składniki połącz, uformuj pulpeciki, ugotuj (ok.25 minut).
Podawaj na gorąco

6. Justyna – farfalle z owocami sezonowymi i prażonymi migdałami
Składniki na 2 porcje:
– 10 dag makaronu Barilla Farfalle
– owoce sezonowe
– 2 łyżki migdałów w płatkach
– syrop klonowy
Farfalle ugotować al dente w osolonym wrzątku, następnie odcedzić, przelać zimną woda. Do makaronu dodajemy umyte owoce, posypujemy płatkami migdałów, które wcześniej należy prażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Sałatkę polewamy syropem klonowym.
7. A. -SPAGHETTI BOLOGNESE
Składniki :
500g mięsa mielonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
500g Koncentrat pomidorowego
1 papryka czerwona
Suszona bazylia
sól, pierz, papryka słodka i ostra
Ser mozzarella tartyDodatkowo
1 opakowanie makaron spaghetti
OlejNa rozgrzana patelnię z dodatkiem odrobiny oleju smażymy mięso mielone, po około 10 minutach dodajemy posiekana cebulę i Czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylia (Bazyli nigdy nie żałuję jest to przyprawa której bardzo dużo daje i często używam).Gdy mięso z dodatkiem cebuli i czosnku będzie już podsmażone dodajemy cały słoik koncentratu pomidorowego. Do słoika po koncentracie wlewamy wodę i przelewamy do sosu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do sosu. Spróbuj sosu i dopraw, jeśli uznasz, że jest za mało wyrazisty. Makaron do spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.Gotowe danie podaję z startym serem mozzarella który świetnie komponuje się w smaku.

 

8. Renata – przepis na makaron z pesto z liści rzodkiewek.

Składniki:
na pesto: 60 gram orzechów ziemnych
60 gram liści rzodkiewek
2 ząbeki czosnku
4 łyżki parmezanu
15 łyżek oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól – do smaku
ponadto:
makaron spaghetti
3 łyżki startego parmezanu
listki rzodkiewki do dekoracji

Przygotowanie:

Od liści rzodkiewek odrywamy ogonki i myjemy, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Orzechy ziemne obieramy ze skorupki i brązowej skórki, a następnie kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Listki rzodkiewki kroimy.

Do kielicha blendera wlewamy olej i dokładamy orzechy blendujemy. Dokładamy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładamy do miski i dodajemy pesto, mieszamy.

Przekładamy na talerze i posypujemy startym na małych oczkach tarki parmezanem. Przed podaniem dekorujemy listkami rzodkiewki.

 

9. Anula – ZIELONY WZROK GORGONY – czyli makaron z gorgonzolowo-szpinakowym sosem i wędzonym łososiem w tle

Składniki:

250 g makaronu muszelki
250 g szpinaku (u mnie był to mrożony szpinakowy brykiet)
150 g łososia wędzonego
100 g sera gorgonzola (pikantnego, rzecz jasna)
50 g sera hochlander z czosnkiem (ale może być też inny żółty, łatwo topliwy)
200 g śmietany 18%
garść orzechów włoskich
odrobina masła do nasmarowania patelni
przyprawy: pieprz, odrobina soli (opcjonalnie), tymianek, pietruszka, koperek (może być suszony), gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.

W tym czasie nagrzewamy patelnię nasmarowaną lekko masłem i rzucamy na nią szpinak. Podgrzewamy szpinak na średnim ogniu, aż roztopi się, a woda odparuje, co zwykle trwa kilkanaście minut. Następnie doprawiamy zieleninę do smaku i zalewamy śmietaną. Podgrzewamy całość kilka minut, żeby się dobrze nagrzała.

Kroimy sery w kostkę i dorzucamy do patelni – zostawiając kilka kosteczek gorgonzoli do dekoracji. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo twarda skórka włoskiego specjału długo się roztapia. Gdy to już nastąpi, dorzucamy pokrojonego dość drobno łososia i jeszcze kilka minut podduszamy całość, żeby się smaki wymieszały. Oczywiście, doprawianie do smaku jest wskazane! :-)

Gdy zielona papka będzie już gotowa, wykładamy sos na makaron, całość posypujemy dodatkowo serem i orzechami włoskimi. A później… później odkrywamy, że szpinak nie jest wcale taki zły, zwłaszcza w oryginalnym połączeniu z gorgonzolą i łososiem!

Smacznego!

P.S. Sosu zostanie pewnie więcej, niż makaronu, ale można go zużyć np. na nadzienie do naleśników. Polecam. :-)

 

10. Natalia – makaron capresse

Składniki:
ulubiony makaron
125 g mozzarelli w kulkach
200 g pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
6 łyżek oleju rzepakowego(lub oliwy)
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.Mozzarellę odcedzamy z zalewy. Pomidorki myjemy i osuszamy a następnie przekrajamy na pół. Listki bazylii myjemy. Na talerze wykładamy ugotowany makaron.

Na makaronie układamy kulki mozzarelli, połówki pomidorków i listki bazylii. Posypujemy odrobiną soli i polewamy olejem ( lub oliwą).

 

11. Marta – makaron z owocami morza.

Składniki:
– makaron 100% Durum,
– mieszanka owoców morza kalmary,krewetki,omułki 450g,
– słodka śmietana 12%,
– mały kalafior,
– pęczek koperku,
– 2 ząbki czosnku,
– sól, pieprz, imbir mielony,
– ser pleśniowy niebieski,
– olej kokosowy,
– świeży szpinak.
Owoce morza przyprawiłam, dodałam czosnek i podsmażyłam na oleju kokosowym. Świeży szpinak zblenodowałam. Koperek drobno pokroiłam. Szpinak i koperek dodałam do owoców morza. Kalafior rozdzieliłam na różyczki i podgotowałam w wodzie z solą. Do owoców morza dodałam kalafior, wlałam śmietanę i po kawałku dodawałam serek pleśniowy cały czas mieszając. Ugotowałam makaron i polałam go sosem z owoców morza.
12. Sandra – bentō, czyli japońskie danie w pudełku

Składniki
-250 gram makaronu
-1 kostka tofu naturalnego
-1 czerwona papryka
-1 marchewka
-1 cebula
-kawałek nori
-3-4 jajka
-zielona pietruszka do ozdoby
-2 łyżki sosu sojowego
-2 łyżki oleju sezamowego
-przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek

Makaron należy ugotować zgodnie z przepisem. W tym czasie podsmażyć na oleju sezamowym drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę. Do tego wsypać wszystkie przyprawy oraz wlać sos sojowy. Na koniec wrzucić ugotowany makaron i pokrojoną pietruszkę. Całość wymieszać. Jajka ugotować na twardo i przyozdobić glonami nori. Tofu pokroić w plasterki, doprawić tymi samymi przyprawami co makaron (papryka ostra, papryka słodka, czosnek, sól i pieprz) i podsmażyć na suchej patelni, aż zrobi się lekko chrupiące na zewnątrz. Do pojemników wsadzić makaron oraz jajka i tofu. Tak przygotowanie danie można zabrać ze sobą wszędzie:) Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

 

13. Aneta – spaghetti ze szparagami i jajkiem

Składniki (na dwie porcje):
makaron spaghetti (u mnie kukurydziany) 200 g,
szparagi zielone 1 pęczek,
jajka 2 szt,
oliwa z oliwek 3-4 łyżki,
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
suszony czosnek,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:

Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzam, szparagi przycinam, gotuję do miękkości w osolonej wodzie i kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam olej i smażę jajka na miękko. Makaron łączę ze szparagami, dodaję sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek oraz oliwę z oliwek. Całość mieszam i przekładam na talerze. Na wierzchu układam usmażone jajko.

 

14. Dorota – tuńczyk w sosie śmietanowym

Składniki: 

1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka tuńczyka w zalewie
5 ząbków czosnku
400g śmietany 18%
250g makaronu, najlepiej kokardki
1 łyżeczka suszonej bazylii, lub kilka listków świeżej.
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. W międzyczasie przygotować sos. Na patelnię wlać połowę oleju z puszki tuńczyka. Gdy olej sie rozgrzeje wrzucić tuńczyka z obu puszek, odsączonego z zalewy i pozostałego oleju. Smażyć minutę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać na patelnię. Gdy czosnek się zeszkli i będzie intensywnie pachnieć dodać bazylię i wymieszać. Zmniejszyć ogień i dodać śmietanę. Podgrzewać na niewielkim ogniu, tak by śmietana się nie zagotowała. Sos doprawić solą i według upodobań. Przed podaniem wymieszać z makaronem.

 

15. Marta – makaron z pulpetami z ciecierzycy w warzywnym sosie

  •  szklanka ciecierzycy,
  • 50 g ugotowanej kaszy jaglanej,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • sos: 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • puszka pomidorów lub 3 świeże,
  • po szczypcie oregano, bazylii,
  • 1/2 małej cukinii,
  • cebula,
  • olej
  • do podania makaron

Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy przez noc.Gotujemy a następnie miksujemy z jaglaną.Dodajemy posiekaną cebulę , czosnek, doprawiamy.Formujemy niewielkie kulki, lekko obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano. Warzywa kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach .Dusimy na niewielkiej ilości oleju.Gdy będą już miękkie dodajemy pomidory i doprawiamy.Podajemy z dowolnym makaronem .

 

16. Wioleta  – Makaron w pomidorach

Składniki :
– 30 dag makaronu
– 6 dużych pomidorów
– 20 dag cukini
– 10 dag boczku
– 1 łyżka pasty pomidorowej
– 2 ząbki czosnku
– 10 dag parmezanu
– 6 gałązek bazylii
– sól
– pieprz
– oliwa z oliwek

Przygotowanie :
1 Pomidory umyć,osuszyć i wydrążyć środek.(Można na ok 10 min włożyć je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.)
2 Bazylię bardzo drobno posiekać,parmezan zetrzeć na tarce. Boczek i cukinię pokroić w kostkę podsmażyć na oliwie z czosnkiem. Jeden wydrążony środek z pomidora pokroić w kostkę i dodać pod koniec smażenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać wszystko razem z makaronem i pastą pomidorową.
3 Pomidory faszerować zwiniętym pysznym spaghetti :)

 

17. Aneta – makaron z pesto z bazylii z prażonym słonecznikiem.

Składniki:
400 g makaronu bezglutenowego spaghetti (1 opakowanie makaronu bezglutenowego Barilla)

Pesto z bazylii:
500 g listków bazylli
1 szklanka lekko uprażonego w piekarniku lub na suchej patelni słonecznika
2 szklanki świeżo utartego parmezanu lub grana padano
8 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 szklanka oleju rzepakowego lub oliwy extra virgin

Umyte i osuszone listki bazylii, lekko uprażony słonecznik, parmezan lub grana padano, czosnek, sok cytrynowy, sól i pieprz wrzucamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy. Gdy uzyskamy już w miarę rozdrobnioną masę stopniowo dodajemy olej lub oliwę, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Regulujemy ilość oleju lub oliwy według własnych upodobań, w zależności od nich możemy jej potrzebować nieco mniej lub więcej niż 1 szklankę.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i gorący łączymy z pożądaną ilością pesto. Rozkładamy na talerze. Posypujemy dodatkowo parmezanem lub grana padano i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.

Rozwiązanie konkursu :)

Wybór nagrodzonych przepisów był bardzo trudny, ponieważ wszystkie nadesłane dania są bardzo smakowite – szkoda że nie można było ich skosztować :)

Po burzliwych naradach nagrody wędrują do …..  Uli, Marzeny i Anety :)  Gratulujemy wygranych i prosimy o przesłanie danych adresowych na maila :)

 

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *