KONKURS: Strączki

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj zapraszamy na kolejny książkowy konkurs, w którym możecie wygrać książkę kulinarną „Strączki” Marii Banach :)

DSC_8731x

Książka „Strączki” zawiera 88 przepisów na dania z wykorzystaniem różnorodnych strączków wraz z autorskimi zdjęciami. „Strączki” to nie tylko tradycyjne dania, które często goszczą na naszych stołach ale również inne zaskakujące przepisy – te trudniejsze i te całkiem proste. Na pewno, każdy znajdzie coś dobrego dla siebie :)

Książka została podzielona na kilka rozdziałów.

  1. Soczewica
  2. Groch i groszek
  3. Ciecierzyca
  4. Fasola i fasolka
  5. Bób
  6. Soja

DSC_8732x

Na początku każdego rozdziału autorka pisze o danych warzywach strączkowych, jakie posiadają wartości odżywcze czy jak należy je gotować. Każdy  przepis opatrzony jest krótkim wstępem o danej potrawie.

DSC_8733x

W książce znajdziemy wiele ciekawych przepisów takich jak:
– Lody z czerwonej soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych
– Crostini z puszystą fetą, groszkiem i miętą
– Gnocchi z ricotty z sosem z groszku, estragonu i szałwii
– Krokieciki z grochu i ziemniaków na ostro
– Burgery z ciecierzycy w stylu pad thai
– Hummus z mango i kokosem
– Popcorn z ciecierzycy
– Wieprzowina z wolnowaru z czerwoną fasolą
– Placuszki z czerwonej fasoli z dressingiem jogurtowym z kolendrą i limonką
– Piernikowe brownie z czerwonej fasoli
– Tarta z fasoli adzuki, batatów i dyni
– Chłodnik z bobu
– Śniadaniowe tartaletki z bobem, szczypiorkiem i mascarpone
– Pulpety z soi w sosie słodko-pikantnym
– Pasta kanapkowa z edamame i pistacji
– Pasztet z soi z suszonymi pomidorami i bazylią

DSC_8734x

DSC_8735x

„Strączki” to przepisy wytrawne i słodkie, mięsne i wegańskie, proste i te bardziej skomplikowane. Różnorodność potraw inspiruje i zachęca do wypróbowania każdego przepisu :)

DSC_8736x

DSC_8737x

DSC_8738x

Jeżeli i Wy chcecie przytulić egzemplarz niniejszej książeczki to nie pozostaje Wam nic innego jak wziąć udział w naszym małym strączkowym konkursie :)

Zasady konkursu:

1. Czekamy na Wasze przepisy i zdjęcie. W przesłanym przepisie powinny znaleźć się strączki np. fasola, groch, soczewica, soja, bób, ciecierzyca :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 12 września 2016 r. do północy.
4. Do 15 września 2016 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka „Strączki” autorstwa Marii Banach.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski

Miłej zabawy ;)


Wasze propozycje:

01. Potrawka z fasolki szparagowej i kaszy gryczanej – Paulina Ch.

składniki:
kasza gryczana niepalona (4 łyżki),
garść fasolki szparagowej
pół puszki tuńczyka w wodzie
3 pomidory suszone z zalewy
3 papryczki marynowane
oregano, papryka słodka, sól i pieprz
Ugotowałam osobno kaszę, osobno fasolkę szparagową. połączyłam z pokrojonymi drobno pomidorkami i papryką, a następnie przyprawiłam do smaku. Szybkie, proste i zdrowe danie, w sam raz do pudełka do pracy :)

01

02. Pasztet z ciecierzycy – Dominika S.

Składniki:
400g ciecierzycy
3 marchewki
większy kawałek selera lub 1 pietruszka
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
garść siemienia lnianego
garść otrąb pszennych
garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
olej

 

Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie, następnie gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy do miękkości warzywa z kostką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym. Studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju. Wszystkie składniki (groch, warzywa, cebula) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Można zmiksować blenderem.  Do powstałej masy dodajemy 2 żółtka,  mąkę, otręby i siemię, a na końcu natkę pietruszki oraz wodę z gotowania warzyw w ilości według uznania, aby uzyskać  gładką masę (ja dałam pół szklanki). Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na gęstą pianę. Dodajemy do masy i powoli wrabiamy. Przekładamy do keksówki (11×30)wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy delikatnie olejem. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

02

03. Pełnoziarnisty chleb z zielonego groszku – Justyna D.

Składniki:
450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g zielonego groszku z puszki
2 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży
190 g letniej wody
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. 160 g groszku zmiksować blenderem na puree, a następnie połączyć z letnią wodą. Mieszankę dodać do mąki z dodatkami, dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Na koniec wsypać resztę groszku i ponownie wyrobić. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości (około 2 godziny). Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować z niego okrągły bochenek. Umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia (około 60 minut). Następnie ostrym nożem nacechować chlebek. Piec w 200st.C około 30 minut. Upieczony wyjąć i ostudzić na kratce.

03

04. SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I FETY – Marika P.

SKŁADNIKI:
• 50 dag fasolki szparagowej
• 25 dag pomidorków koktajlowych
• 1 opakowanie sera feta
• 1 duża czerwona cebula
• Sól, szczypiorek
Na sos:
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• ½ łyżeczki soku z cytryny
• 2 łyżki musztardy
• 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę wrzucamy na ok. 10 minut do gotującej osolonej wody. Odcedzamy i
przelewamy zimną wodą. Większe strączki kroimy na pół, mniejsze
pozostawiamy w całości. Fetę kroimy w kostkę. Pomidorki myjemy,
osuszamy i kroimy na połówki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
Szczypiorek siekamy.

Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.

Składniki sałatki układamy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem i
posypujemy szczypiorkiem.

04

05. Wegańskie burgery z soczewicą  – Anula W.

Składniki na kotlety soczewicowe:

250 g soczewicy czerwonej
1 marchewka
1 jajko (opcjonalnie) lub 2-3 łyżki mleka sojowego (byle zlepić paćkę :) )
2- łyżki mąki kukurydzianej
1 kostka bulionowa dowolnej firmy lub 2 szklanki bulionu warzywnego (jeśli jest pod ręką)
odrobina mąki do obtoczenia kotletów
1 łyżka oleju

przyprawy:
sól
pieprz
1 łyżeczka ulubionego sosu
majeranek
suszona pietruszka
curry
chili

Pozostałe składniki:

2 bułki grahamki lub inne – im ciemniejsze, tym smaczniejsze :)
ogórek kiszony
pomidor
sałata lodowa
ser mozzarella (opcjonalnie – bez sera też świetnie smakują)
sos

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy. Można ją dodatkowo namoczyć na 5-10 minut. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 2 szklankach wody i podgrzewamy, aż zawrze. Wrzucamy soczewicę i gotujemy ok. 20 minut, aż rozmięknie i – najlepiej – wchłonie wodę. Jeśli nie wchłonęła, a jest już gotowa, odcedzamy.

Marchewkę gotujemy na miękko.

Studzimy soczewicę i marchewkę (zima sprzyja takim działaniom – 10 minut na balkonie i gotowe).

Łączymy soczewicę z marchewką, sosem (nadaje fajny posmak), jajkiem/mlekiem sojowym, mąką, olejem i przyprawami. Musi powstać masa, z której da się formować kotleciki. Jeśli jest za gęsta/sucha, można dodać jeszcze jedno jajko/łyżkę mleka sojowego.

Patelnię nagrzewamy na średniej wielkości ogniu, podgrzewając na niej ok. 1 łyżeczkę oleju. Formujemy kulki z masy soczewicowej, spłaszczamy i obtaczamy w odrobinie mąki. Kotlety smażymy partiami, aż się ładnie zazłocą z obu stron. Studzimy na papierowym ręczniku.

Bułki podgrzewamy w piekarniku lub na tosterze, kroimy na pół. Każdą połowę smarujemy sosem Kebab. Na tym w dowolnej konfiguracji umieszczamy składniki burgerów – kotlety, warzywa etc.

I… już. Polecam, bo burgery są pyszne, sycące i na pewno zdrowsze niż typowe fast-foody. :)

05

 

Rozwiązanie konkursu

rozwiazanie

Dziękujemy za wszystkie przesłane propozycje na konkurs. Wybraliśmy pasztet z ciecierzycy przygotowany przez Dominikę S. Gratulujemy i czekamy na dane do przesyłki :)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.