Jabłkowe róże z ciasta francuskiego krok po kroku

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Ostatnio proponowaliśmy Wam przepisy z ciasta francuskiego na wytrawnie więc dziś coś na słodko. Ten rodzaj słodkości robiliśmy już ale z brzoskwiniami jednak podczas zajęć na kursie cukierniczym wykonaliśmy go z jabłkami więc dzisiaj taka szybka propozycja róże jabłkowe z ucieraną różą z ciasta francuskiego :)

Róże z ciasta francuskiego

Składniki na jabłkowe róże:

– 1 opakowanie XXL gotowego ciasta francuskiego lub domowego (przepis tutaj)
– 600 g jabłek (warto kupić połowę jabłek czerwonych, a drugą połowę zielone – ważne żeby były podobnej wielkości)
– 1 łyżka wody
– 1 łyżka ucieranej róży z cukrem (jeżeli będzie rzadka to powyższa łyżka jest zbędna)

Dodatkowo:
– woda do zagotowania jabłek – połowę garnka
– 2 łyżki cukru kryształ
– cukier puder do posypania gotowych róż

Składniki na ok. 6 róż.

Jabłka kroimy na połówki i wydrążamy środki. Następnie kroimy na cienkie plasterki (1-1,5mm). W garnku gotujemy wodę, słodzimy  i wrzucamy jabłka na gotującą się wodę. Po 1 minucie jabłka wyciągamy i odsączamy na sicie.

Róże z ciasta francuskieg

Z ciasta francuskiego kroimy paski o wymiarach 30×6 cm. Ucieraną różę mieszamy z wodą i smarujemy połowę paska (w poziomie) ciasta francuskiego. Następnie na tej wysmarowanej różą połowie ciasta układamy plasterki jabłek jeden na drugim tak żeby na siebie nachodziły. Jeżeli mamy jabłka dwukolorowe to plasterki można układać na przemian.

Róże z ciasta francuskieg

Drugą częścią ciasta przykrywamy jabłka a następnie zwijamy.

Róże z ciasta francuskieg

Róże z ciasta francuskieg

Gotową różę przekładamy do formy muffinkowej. Róża musi mieć nieco miejsca w formie ponieważ podczas pieczenia trochę urośnie. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut aż jabłka i ciasto się zrumieni.

Wystudzone róże posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Róże z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.