Gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Dzisiaj mamy dla Was przepis z książki Lidla „Ryby są super” którą niedawno recenzowaliśmy. Wybraliśmy zupę rybną kokosowo-pomidorową według przepisu Doroty Wellman. Bardzo polecamy – sycąca i aromatyczna :)

zupa-rybnaSkładniki:
– 400 g filetów z ryby (u nas jesiotr)
– 1 cebula
– 1 papryka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 papryczki chili
– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
– 1 szklanka wody
– 1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g)
– 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 4 średnie ziemniaki
– 1/2 pęczka kolendry
– sól
– pieprz
– cukier

Składniki na 4 porcje.

My w naszym przepisie zamiast wina i wody użyliśmy bulionu rybnego.

zupa-z-rybami

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na oliwie. Dodajemy umytą, wydrążoną i pokrojoną w paski paprykę, a następnie posiekaną papryczkę chili. Całość smażymy przez kilka minut, a następnie dodajemy 1/2 szklanki bulionu i odparowujemy (redukujemy jego ilość aby był bardziej esencjonalny). Teraz dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz mleko kokosowe. Mleko kokosowe przed dodaniem najlepiej dobrze wymieszać w puszce aby nie zrobiły się grudki. Zupę gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Teraz dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 10 minut lub dłużej jeżeli ziemniaki są jeszcze twarde. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem  oraz cukrem. Dodajemy filety z ryby i gotujemy 5 minut.

Gotową zupę nalewamy i podajemy z posiekaną kolendrą.

Smacznego :)

zupa-rybna-kokosowo-pomidorowa

One thought on “Gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.