Fotoreportaż: Małopolski Smak – Wieliczka

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Ostatnio u nas sporo fotorelacji ale jak się coś dzieje to warto zrobić troszkę kadrów ku pamięci ;)

Tym razem kilka zdjęć z Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbył się w Wieliczce 8 czerwca. Wieliczka to pierwsze miasto rozpoczynające roadshow kulinarny w ramach festiwalu „Małopolski Smak”. Wraz z wystawcami i znakomitymi kucharzami ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, grupa małopolskich blogerów gotowała dwie zupy a w trzeciej mała swój nie mały udział  – jakiś kilkukilogramowy :) Były to regionalne zupy, których skład przygotował szef kuchni Leszek Kawa. Blogerzy tworzyli dwa teamy po 5 osób. Pierwsza grupa to Ula (Kuchnia na Wzgórzu), Kasia (W kuchni Katie),  Agnieszka (Z widelcem po Krakowie) oraz Paweł i Grzesiek (Gotowanie z Pasją), którzy mieli ugotować zupę zaproską. Druga ekipa to Gosia (My Life of Cooking), Ada i Mateusz (Pora coś zjeść) no i oczywiście Magda i Staszek czyli skromy duet Kulinarnych Wariacji ;) Naszym z kolei zadaniem było ugotować zupę chłopską :) Każda z ekip miała po półtorej godziny aby stworzyć coś co chętnie zjedzą odwiedzający festiwal uczestnicy. Źle chyba nie poszło bo wszystko z garów zniknęło :))  Oczywiście te dwie zupy to nie wszystko co można było zjeść ponieważ szefowie kuchni przygotowali również pyszne pierożki i perliczkę, Maciej Koźlakowski oraz Mikołaj Rey fantastyczne pstrągi, również Paweł i Grzesiek oprócz zupy raczyli gości rewelacyjnymi pstrągami, a jak tego było jeszcze mało to na koniec 50 litrowy gar kwaśnicy przygotowany w dość licznym gronie, którą serwowała Pani Burmistrz Wieliczki zapełnił brzuchy chyba już każdego :)

OK godziny 17-tej wśród wystawców rozlosowano nagrody i zatańczono wspólnie salsę – hehe to oczywiście żart aczkolwiek przez dłuższy czas muzyka latino dobiegała gdzieś z głośników co powodowało, iż pomimo zmęczenia nogi i ta niższa część pleców ;) same rwały się do baletów :)

To oczywiście mały skrót tego co się działo, ale ciężko było krzątać się po kuchni z chochlą w jednej ręce a w drugiej z aparatem – te urządzenia jakoś specjalnie się nie lubią :)

Jeżeli chcecie spróbować kolejnych regionalnych specjałów to już dzisiaj zapraszamy 15 czerwca do Wadowic gdzie będzie równie smacznie i regionalnie tak jak to było w Wieliczce :)

Aaaa…bym zapomniał: lody na mleku z czerwonych krówek były rewelacyjne ;)

 

001 002

003 004 005 006 007 008 009 010 011 012 013 014 015 016 017 018 019 020 021 022 023 024 025 026 027 028 029 030 031 032 033 034 035 036 037 038 039 040 041 042 043 044 045 046 047 048 049 050

 

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *