Czekoladowy deser z gorącymi malinami Pawła Małeckiego

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Będąc ostatnio na słodkich warsztatach Lidla, robiliśmy czekoladowy deser, na który przepis przygotował Mistrz Cukiernictwa Paweł Małecki. Był tak pyszny, że stwierdziliśmy iż byłoby grzechem aby nie podzielić się przepisem z innymi, którzy nie mieli okazji go spróbować :)

DSC_0120Składniki:

1. Biszkopt czekoladowy:
– 3 białka
– 80g cukru
– 3 żółtka
– 60g masła
– 250g czekolady deserowej

2. Mus czekoladowy:
– 25g cukru
– 2 żółtka
– 40ml wody
– 150g czekolady deserowej
– 200ml śmietanki 30% UHT

3. Kruszonka migdałowa
– 80g mąki pszennej
– 80g mączki migdałowej
– 90g masła
– 80g cukru pudru
– 1 limonka (skórka)

4. Gorące maliny:
– 500g mrożonych malin
– 150ml wytrawnego czerwonego wina
– 100g cukru
– 3 szczypty cynamonu

5. Czekoladowy kołnierz:
– 150g czekolady deserowej

6. Dekoracja:
– 100g świeżych malin
– 100g świeżych borówek
– listki świeżej mięty

Przepis na 4 osoby.

Zaczynamy Biszkopt. Najpierw ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, a następnie rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Potem do rozpuszczonej czekolady dodajemy żółtka i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Otrzymaną masę równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na grubość ok. 5mm. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy przez 12 minut. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia a jak już będzie zimny to wycinamy z niego (np. za pomocą szklanki) okręgi, które będą do deseru.

z02 z01

Drugim elementem jaki musimy wykonać jest kruszonka migdałowa. Mąkę mieszamy z mączką migdałową (jeżeli nie macie mączki migdałowej to można zmielić blanszowane migdały razem z cukrem pudrem). Następnie dodajemy cukier (jeżeli nie został wykorzystany do mielenia migdałów), otartą skórkę z limonki i chłodne masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem zagniatamy palcami, aż powstanie kruszonka.

Gotową kruszonkę rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru, co jakiś czas mieszając. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy to wystudzenia.

z03

Trzecim elementem naszego deseru jest kołnierz z czekolady. Aby móc go zrobimy musimy wcześniej zmrozić kamień w zamrażarce. Najpierw czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej a następnie cienką warstwę rozsmarowujemy na kamieniu. Następnie nożem lub łopatką podważamy rozsmarowaną czekoladę i jeszcze plastyczną rolujemy w tulejkę pozostawiając do całkowitego zastygnięcia. Tak przygotowane kołnierze wstawiamy do lodówki.

z04

z05

Czwartym elementem deseru jest mus czekoladowy. Wodę z cukrem zagotowujemy. Kiedy zacznie się robić nam syrop zalewamy nim żółtka umieszczone w misce nad parą i intensywnie ubijamy do momentu aż żółtka się napowietrzą. Potem ubijamy śmietankę na sztywną pianę. Następnie rozpuszczamy czekoladę (mikrofala lub kąpiel wodna) i dodajemy do ubitych żółtek, dokładnie mieszamy i stopniowo łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy mus wkładamy do lodówki.

014

Ostatnim elementem deseru są gorące maliny. Do garnka przekładamy maliny, cukier i wlewamy wino. Całość doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu odparowujemy wodę do momentu aż z naszych mail i wina uzyskamy konsystencji sosu. Na samym końcu dodajemy cynamon, mieszamy i zaczynamy składać nasz deser.

Warsztaty Lidla

Składanie deseru zaczynamy od naszego krążka biszkoptowego. Następnie kładziemy na nim nasz czekoladowy kołnierz, który do połowy wypełniamy musem. Później wsypujemy kruszonkę (ok. 1/4 wysokości) i wkładamy do lodówki aby całość się zestaliła.  Zestalony deser wyciągamy z lodówki, następnie kładziemy na talerz, układamy świeże maliny oraz borówki i dookoła deseru wylewamy gorący sos malinowy.

DSC_0122

Eksplozja czekoladowego smaku i tekstur  zadowoli każdego łasucha :)

 

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *