Cukinie zapiekane z soczewicą i porami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was przepis z recenzowanej książki „Facei i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu” a są nim cukinie zapiekane z soczewicą i porami. Bardzo smaczne i aromatyczne danie.

cukinia-zapiekanaSkładniki:
– 5 cukinii
– 2 pory
– 200 g różnokolorowej soczewicy
– 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki
– sól, pieprz
– 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
– 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
– oliwa

Składniki na 5 osób.

cukinia-zapiekana-z-soczewica

Soczewicę wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy posiekanego pora. Dodajemy przyprawy i dusimy pory aż zmiękną. Gdy zaczną przywierać do patelni podlewamy trochę wodą. Jak soczewicę i pory mamy gotowe to mieszamy je razem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeżeli jest jeszcze taka potrzeba to doprawiamy.

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Wydrążoną cukinie nadziewamy farszem z soczewicy i pora i układamy na blaszce do pieczenia. Po wierzchu kropimy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 30 minut aż cukinie zmiękną.

Farsz na wierzchu trochę się przypieka ale w środku pozostaje miękki.

Smacznego :)

cukinia-zapiekana-z-soczewica-i-porem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.