Blanszowane migdały czyli jak pozbyć się skórki z migdałów

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Często do przygotowania makaroników używamy blanszowanych, bialutkich migdałów. Niestety nie zawsze są od ręki w sklepie i pozostaje jedynie kupić te w łupinkach niemniej to nie problem żeby szybko się pozbyć takiej skórki. Jak zrobić żeby migdały były białe – bez skórek? Już wyjaśniamy poniżej :)

Blanszowane migdały czyli kulinarne ABC

Blanszowane migdały.

No więc można by było zetrzeć skórkę na tarce ale sporo byśmy stracili z orzecha i pewnie z palców dlatego prostszym sposobem na nasz problem to wrzucić migdały do miseczki lub miski (w zależności ile potrzebujemy migdałów) i zalać wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut.

Blanszowane migdały czyli kulinarne ABC

Po wystudzeniu wody odcedzamy migdały, których skórka będzie zmarszczona – jak po dłuższej kąpieli na basenie. Po ściśnięciu w palcach każdego z migdałów bez problemu powinna schodzić skórka w całości. Jeżeli tak się jednak nie stanie to należy ponownie zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut – to na pewno w 100 procentach załatwi sprawę :) Dzięki takiemu zabiegowi migdały nie tylko pozbędą się skórki ale również delikatnie zmiękną :)

Blanszowane migdały czyli kulinarne ABC

Blanszowane migdały czyli kulinarne ABC

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.