- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Ostatnio przy robieniu rolady zostało nam sporo białek wiec stwierdziliśmy, ze trzeba je jakoś spożytkować :) Pavlova już robiliśmy więc przyszła pora na mniejszy kaliber i tak oto powstały beziki kakaowe ;)
Składniki na beziki kakaowe:
– 2 jajka (białka) – najlepiej rozmiar “L”
– 130g drobnego cukru do wypieków
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka kakao
Składniki na ok. 20 bezików
1. Zaczynamy od ubicia mikserem białek. Kiedy z białek zrobi nam się sztywna piana zaczynamy stopniowo po łyżce dodawać cukier. Miksujemy do momentu aż białka z cukrem utworzą jednolitą lśniącą i sztywną masę. Na koniec wsypujemy przesiane kakao i mąkę – kilka ruchów mikserem i kończymy z ubijaniem.
2. Przygotowane białka przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – okręgi o średnicy gdzieś ok. 4 cm. Między wyciśniętymi okręgami zostawiamy przerwę ok. 3 cm.
3. Blaszkę z naszymi bezikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni (z termoobiegiem) i suszymy beziki jeszcze 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i wyciągamy blaszkę do wystudzenia. Takie beziki powinny mieć chrupką skórkę i lekko ciągnący środek (coś jak w makaronikach :) ).
Beziki są idealne na tak zwany kęs jeżeli chodzi coś za nami słodkiego :)
Smacznego :)