Beziki kakaowe

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Ostatnio przy robieniu rolady zostało nam sporo białek wiec stwierdziliśmy, ze trzeba je jakoś spożytkować :) Pavlova już robiliśmy więc przyszła pora na mniejszy kaliber i tak oto powstały beziki kakaowe ;)

 Chrupiące i ciągnące beziki kakaowe

Składniki na beziki kakaowe:

– 2 jajka (białka) – najlepiej rozmiar “L”
– 130g drobnego cukru do wypieków
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka kakao

Składniki na ok. 20 bezików

Chrupiące i ciągnące beziki kakaowe

1. Zaczynamy od ubicia mikserem białek. Kiedy z białek zrobi nam się sztywna piana zaczynamy stopniowo po łyżce dodawać cukier. Miksujemy do momentu aż białka z cukrem utworzą jednolitą lśniącą i sztywną masę. Na koniec wsypujemy przesiane kakao i mąkę – kilka ruchów mikserem i kończymy z ubijaniem.

2. Przygotowane białka przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – okręgi o średnicy gdzieś ok. 4 cm. Między wyciśniętymi okręgami zostawiamy przerwę ok. 3 cm.

3. Blaszkę z naszymi bezikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni (z termoobiegiem) i suszymy beziki jeszcze 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i wyciągamy blaszkę do wystudzenia. Takie beziki powinny mieć chrupką skórkę i lekko ciągnący środek (coś jak w makaronikach :) ).

Beziki są idealne na tak zwany kęs jeżeli chodzi coś za nami słodkiego :)

Smacznego :)

 Chrupiące i ciągnące beziki kakaowe

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *