Bezglutenowe tiramisu z malinami

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Latest posts by słodki facet (see all)

W najbliższych dniach przybliżymy Wam kilka przepisów z naszej książki „Sezonowo Bezglutenowo”. Mamy nadzieję że nasze przepisy przypadną Wam do gustu :) Dzisiaj mamy dla Was pierwszy przepis na pyszne i  bezglutenowe tiramisu z malinami :)

Bezglutenowe tiramisu z malinami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
120g cukru
85g mąki ryżowej
25g mąki ziemniaczanej
20g mąki z tapioki

Napar:
15g kawy rozpuszczalnej
25g cukru
100ml wrzątku
50ml amaretto

Masa:
7 żółtek
750g serka mascarpone
180g cukru
100ml wody
80g świeżych malin

Dekoracja:
250g świeżych malin
10g kakao

Forma tortownica o średnicy 24 cm.

Biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puszystą sztywną pianę. Następnie w 4 partiach dodajemy cukier cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy otrzymamy lśniącą sztywną pianę zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy po jednym żółtku (każde kolejne wtedy aż pierwsze się zmiksuje z białkami). Po zmiksowaniu białek z żółtkami wyłączamy mikser i dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałki góra/dół). Biszkopt pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce.

Napar. Do wrzątku wsypujemy kawę i cukier. Mieszamy aż się rozpuszczą składniki. Następnie dodajemy amaretto, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

Masa. Kiedy biszkopt i napar są już wystudzone przygotowujemy masę. Do garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do zagotowania i od tego momentu zostawiamy na gazie jeszcze ok. 2,5 minuty. Następnie ubijamy żółtka na puszystą pianę. Kiedy taką pianę już uzyskamy to cienkim strumieniem wlewamy nasz gorący syrop cukrowy cały czas miksując aby zaparzyć jajka. Na koniec dodajemy serek mascarpone i wszystko razem mieszamy.

Składamy ciasto. Biszkopt kroimy na dwie równe części. Następnie wystudzonym naparem ponczujemy pierwszy kawałek. Na niego wykładamy 2/3 masy serowo-jajecznej, a na nią układamy maliny. Następnie ponczujemy drugi kawałek biszkoptu i przykrywamy nim pierwszy. Na niego wykładamy pozostałą część masy, wyrównujemy, posypujemy kakao i dekorujemy malinami.

Ciasto wkładamy do lodówki aby się całość związała na około 2-3 godziny.

Smacznego :)

Bezglutenowe tiramisu z malinami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.