Bezglutenowe ciasto migdałowe z czereśniami

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Z racji tego, że drzewa obrodziły owocami i żal by było tego faktu nie wykorzystać to mamy dla Was kolejny bezglutenowy wypiek. Tym razem jest to puszyste migdałowe ciasto z czereśniami z naszego ogródka, albo raczej z ogródka naszej mamy :) Niestety było ich mało w tym roku więc szaleństw nie będzie, ale przecież targi są pełne owoców więc jest szansa, że jeszcze coś z tych czerwonych kuleczek w tym roku zrobimy ;)

Bezglutenowe ciasto migdałowe z czereśniami

Składniki na ciasto migdałowe z czereśniami:

– 150g czereśni
– 90g mielonych migdałów
– 30g mąki ziemniaczanej
– 75g drobnego cukru do wypieków
– 3 jajka
– 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– cukier puder do posypania

Forma do pieczenia 20cm.

Zanim zabierzemy się za przygotowanie ciasta najpierw musimy umyć i wydrylować czereśnie. Możemy to zrobić za pomocą drylownicy lub wydrążyć pestki nożykiem choć nie da się ukryć że w tym zabiegu ręce wyglądają jakbyśmy w rzeźni pracowali, a nie przygotowywali ciasto z owocami ;)

Bezglutenowe ciasto migdałowe z czereśniami

Po pozbawieniu czereśni pestek zabieramy się za ciasto jednocześnie nagrzewając piekarnik do 175 stopni (grzałka góra/dół bez termoobiegu). Oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy natomiast żółtka ucieramy razem z cukrem aż do momentu kiedy masa jajeczno-cukrowa będzie puszysta i jasna. Następnie do masy wsypujemy zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników.

Jeżeli nie macie mielonych migdałów to można zmielić całe w blenderze – najlepiej razem z mąką aby jak najmniej zbiły się mielone migdały przez wydzielający się z nich tłuszcz podczas mielenia.

Po wymieszaniu masy ubijamy białka na sztywno. Następnie w dwóch/trzech porcjach dodajemy je do migdałowej masy i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Sama masa migdałowa będzie gęsta ale po dodaniu białek powinna się zdobić na tyle luźna że będzie się powoli wylewać z misy do formy. Na koniec dodajemy połowę czereśni i wszystko razem delikatnie mieszamy żeby białka nie opadły.

Bezglutenowe ciasto migdałowe z czereśniami
Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch wykładamy drugą połowę wydrylowanych czereśni. Jeżeli by czasem było ich za dużo to bez skrępowania można je spałaszować :)

Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto powinno mieś ok. 3 cm. wysokości. Gotowe ciasto wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem i dekorujemy całymi czereśniami :)

Smacznego :)

Bezglutenowe ciasto migdałowe z czereśniami

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

One thought on “Bezglutenowe ciasto migdałowe z czereśniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.