Bezglutenowe ciasto cynamonowe ze śliwkami i orzechową kruszonką

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Dzisiaj mamy dla Was kolejne proste bezglutenowe ciasto :) Wykonacie je w maksymalnie 45 minut już z pieczeniem, a lekki słodki i kwaśny od śliwek smak na pewno przypadnie do gustu nie tylko Wam ale też i tym, których poczęstujecie :) To bezglutenowe cynamonowe ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką :)

Bezglutenowe ciasto cynamonowe ze śliwkami i orzechową kruszonką

Składniki na bezglutenowe cynamonowe ciasto ze śliwkami:

– 90g mąki ryżowej
– 30g mąki ziemniaczanej
– 20g mąki z tapioki
– 100g cukru
– 4 jajka
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu

– 350g śliwek

– 15g mielonych orzechów włoskich
– 15g cukru
– 20g mąki ryżowej
– 15g masła

Składniki na okrągłą formę 24 cm

Bezglutenowe ciasto cynamonowe ze śliwkami i orzechową kruszonką

Zaczynamy od śliwek. Myjemy, kroimy na połówki, wyciągamy pestki i odstawiamy. Następny krok to kruszonka. Rozpuszczamy w rondelku masło. W miseczce mieszamy razem cukier, mąkę oraz orzechy. Mieszankę zalewamy roztopionym masłem i mieszamy do połączenia – powinny się zrobić takie grudki. Odstawiamy na bok i bierzemy się za ciasto :)

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy przesiane mąki, cynamon, proszek do pieczenia i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą – zrobi się gęsta masa. Odkładamy i w osobnej miseczce ubijamy białka na sztywną pianę. Po ubiciu w dwóch/trzech partiach dodajemy je do masy z żółtek i mąki – delikatnie mieszamy aż białka połączą się z masą.

Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na ciasto wykładamy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (grzałki góra/dół bez termoobiegu) przez 30 minut.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy :) Oczywiście można od razu zabrać się za pałaszowanie ale trzeba uważać na gorące śliwki :)

Bezglutenowe ciasto cynamonowe ze śliwkami i orzechową kruszonką

Zapisz

Zapisz

Zapisz

8 thoughts on “Bezglutenowe ciasto cynamonowe ze śliwkami i orzechową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.