Bezglutenowa lasagne z liśćmi botwinki

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Będąc na diecie bezglutenowej pewnie nieraz zastanawialiście się czym zastąpić makaron. Otóż mamy dla Was propozycję lasagne z liśćmi botwinki :)

Lasagne z liśćmi botwinki

Składniki na lazanię z liśćmi botwinki:

– 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 1 wiązanka liści z botwinki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 4 pomidory (ok. 500g)
– 1 cukinia (ok. 250g)
– 200 g sera żółtego
– sól, pieprz
– szczypta chili

Dodatkowo trochę masła do wysmarowania formy.

Forma do zapiekania o wymiarach 16,5 x 24,5 cm

Lasagne z liśćmi botwinki

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy cebulka nam się zeszkli dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Następnie dodajemy mięso mielone i dusimy aż lekko zbrązowieje. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę i dusimy aż pomidory się rozpadną i zrobi się sos. Doprawiamy i mieszamy. Na koniec dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Do gotowego mięsa dajemy połowę startego sera żółtego i mieszamy.

W między czasie myjemy liście botwiny i ścieramy ser żółty na tarce.

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dno naczynia układamy liście botwiny, na nie połowę sosu mięsno-pomidorowego, na to kolejna warstwa liści i mięsa. Na koniec ostatnia warstwa liści i na nie dajemy drugą połowę sera.

Lazanię wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do temperatury 180 stopni i pieczemy 25 minut aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.

Smacznego :)

DSC_6922

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.