Zupa krem porowo-ziemniaczana

Magda

Bardzo lubimy pory i ziemniaki w różnej postaci więc postanowiliśmy połączyć je w zupie i zrobić z tego pyszny i sycący krem :)

DSC_9777x900

Składniki:
– 2 pory
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 5 ziemniaków (ok. 700 g)
– 2 łyżki masła
– 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
– sól, pieprz
– suszona natka pietruszki

Porcja dla 4 osób.

Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dorzucamy posiekany czosnek i mieszamy. Pory tniemy w talarki i dorzucamy do cebuli i dusimy ok. 10 minut. Potem dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem, przyprawiamy, posypujemy pietruszką i gotujemy do miękkości ziemniaków. Z zupy odkładamy sobie trochę ziemniaków z porami a resztę miksujemy na gładki krem.

Zupę możemy podać z grzankami lub kromką chleba.

Smacznego :)DSC_9766x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *