Wigilijny barszcz czerwony z fasolą

Magda

A dzisiaj polecamy Wam na Święta pyszny wigilijny barszcz czerwony z fasolą :) Jeżeli ktoś nie lubi uszek lub nie może ich jeść to fasola jest świetną alternatywą :)

Wigilijny barszcz czerwony z fasolą - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 Składniki na barszcz czerwony:

– 1 kg czerwonych buraków
– 600 g fasoli
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 5 suszonych grzybów
– 10 ziarenek czarnego pieprzu
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka cukru
– majeranek
– 3 gałązki natki pietruszki
– sól
– pieprz mielony
– 1,5 l wody

Składniki na 4 porcje.

Fasolę najlepiej zalać wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę, fasolę płuczemy a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Do garnka wrzucamy pokrojone na grubsze kawałki buraki, marchewki, pietruszkę i selera naciowego. Dodajemy natkę pietruszki, cebulę pokrojoną na kawałki, czosnek przekrojony na pół.  Wszystko zalewamy zimną wodą, dodajemy grzyby, cukier, ocet, ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy na małym ogniu. Na koniec zupę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień jak przejdzie wszystkimi przyprawami.

Na talerz dajemy fasolę, zalewamy barszczem i podajemy :)

Smacznego :)

Wigilijny barszcz czerwony z fasolą - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



One thought on “Wigilijny barszcz czerwony z fasolą”

  1. o proszę, nawet nie pomyślałam o takiej zmianie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *