A dzisiaj polecamy Wam na Święta pyszny wigilijny barszcz czerwony z fasolą :) Jeżeli ktoś nie lubi uszek lub nie może ich jeść to fasola jest świetną alternatywą :)
Składniki na barszcz czerwony:
– 1 kg czerwonych buraków
– 600 g fasoli
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 5 suszonych grzybów
– 10 ziarenek czarnego pieprzu
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka cukru
– majeranek
– 3 gałązki natki pietruszki
– sól
– pieprz mielony
– 1,5 l wody
Składniki na 4 porcje.
Fasolę najlepiej zalać wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę, fasolę płuczemy a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Do garnka wrzucamy pokrojone na grubsze kawałki buraki, marchewki, pietruszkę i selera naciowego. Dodajemy natkę pietruszki, cebulę pokrojoną na kawałki, czosnek przekrojony na pół. Wszystko zalewamy zimną wodą, dodajemy grzyby, cukier, ocet, ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy na małym ogniu. Na koniec zupę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień jak przejdzie wszystkimi przyprawami.
Na talerz dajemy fasolę, zalewamy barszczem i podajemy :)
Smacznego :)
o proszę, nawet nie pomyślałam o takiej zmianie