Ostatnio zostaliśmy zaproszeni na warsztaty czekoladowe przez Akademię Smaku Bosch, ale niestety małżonek musiał pracować, więc wybrałam się na nie sama. Warsztaty odbyły się pod hasłem „Zaskakujące połączenia smakowe” a te połączenia były związane z czekoladą. W świat czekolady wprowadził nas znawca i miłośnik czekolady Piotr Chylarecki, który na wstępie opowiedział nam trochę o czekoladzie, jak się z nią obchodzić i w jakich połączeniach się sprawdza oraz jakie menu zostało na dziś przygotowane.
Na początek dostaliśmy po kawałku z trzech różnych czekolad – czekolada gorzka 70%, 90% i z pomarańczą. Pan Piotr pokazał nam jak powinniśmy degustować czekoladę – zaczynamy od jej wąchania a potem kładziemy na język i czekamy jak nam się rozpuści i smakujemy.
Po krótkim wstępie zabraliśmy się za przygotowywanie różnych potraw z wykorzystaniem czekolady. Przy gotowaniu wspierał nas Paweł Kibart, uczestnik Top Chefa, doradca kulinarny.
Uczestnicy warsztatów rzucili się w wir gotowania :) Podzieliliśmy się na 4 grupy gdzie każda grupa miała co innego do przygotowania. Grupa w której ja byłam robiła krem z kalafiora i ziemniaków z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady. Zupa była bardzo smaczna choć w połączeniu z czekoladą nie bardzo mi podeszła. Tak czy inaczej jako że na co dzień nie jada się (przynajmniej my) dań wytrawnych z czekoladą to warto było spróbować takiego połączenia.
Podczas gdy nasza zupa się gotowała to od czasu do czasu podglądałam co przygotowują inni.
Pozostałe dania przygotowane podczas warsztatów:
– wędzoną pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami, podana na szpinaku z dodatkiem kaszy
– pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili oraz marakuji podana na smażonych chińskich warzywach
– wytrawne brownie z czekolady, w połączeniu z kaszą gryczaną, podany z musem czekoladowym z przyprawami tajskimi
Po tym jak każda z grup zrobiła swoje danie, wspólnie kosztowaliśmy specjałów z dodatkiem czekolady. Dania wytrawne w połączeniu z czekoladą to ciekawe zestawienie i warte spróbowania natomiast co do deseru to był bardzo dobry i szczerze go polecam :)
Dziękuję Akademii Boscha za zaproszenie na warsztaty bo dzięki temu mogłam poznać nowe ciekawe i zaskakujące połączenia smaków oraz spotkać dużo fajnych i sympatycznych osób :)