- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jak wiecie bardzo lubimy tarty więc mamy dla Was kolejną propozycję – tarta z tuńczykiem i pieczarkami :)
Składniki na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (185g)
– 1 por
– 1 łyżka masła
– 300 g pieczarek
– sól, pieprz
– 3 jajka
– 250 g śmietanki 18%
– gałka muszkatołowa
– 50 g sera gouda
– kilka gałązek natki pietruszki
Forma na tarte 24 cm.
Najpierw robimy ciasto do tarty. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zarabiamy ciasto. Masło musi być schłodzone. Następnie ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W między czasie robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pora pokrojonego w pół plasterki. Gdy por się troszkę podsmaży dodajemy pieczarki pokrojone w grubą kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż pieczarki będą gotowe i woda nam odparuje. Zostawiamy do wystygnięcia.
W misce mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy 10 minut.
Kiedy ciasto się lekko podpiecze wyciągamy z piekarnika. Następnie nakładamy na nie pieczarki, potem odsączonego tuńczyka i zalewamy masą jajeczną. Na wierzch dajemy starty na tarce ser żółty. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 40 minut aż wierzch tarty się zetnie i ser się zarumieni.
Smacznego :)