Tarta z tuńczykiem i pieczarkami

Magda

Jak wiecie bardzo lubimy tarty więc mamy dla Was kolejną propozycję  – tarta z tuńczykiem i pieczarkami :)

tarta-z-tunczykiem

Składniki na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– szczypta soli

Składniki na nadzienie:
– 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (185g)
– 1 por
– 1 łyżka masła
– 300 g pieczarek
– sól, pieprz
– 3 jajka
– 250 g śmietanki 18%
– gałka muszkatołowa
– 50 g sera gouda
– kilka gałązek natki pietruszki

Forma na tarte 24 cm.

tarta-z-tunczykiem-i-pieczarkami

Najpierw robimy ciasto do tarty. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zarabiamy ciasto. Masło musi być schłodzone. Następnie ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W między czasie robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pora pokrojonego w pół plasterki. Gdy por się troszkę podsmaży dodajemy pieczarki pokrojone w grubą kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż pieczarki będą gotowe i woda nam odparuje. Zostawiamy do wystygnięcia.

W misce mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy  i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy 10 minut.

Kiedy ciasto się lekko podpiecze wyciągamy z piekarnika. Następnie nakładamy na nie pieczarki, potem odsączonego tuńczyka i zalewamy masą jajeczną. Na wierzch dajemy starty na tarce ser żółty. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 40 minut aż wierzch tarty się zetnie i ser się zarumieni.

Smacznego :)

DSC_0812

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *