Tarta z boczkiem, szparagami i mozzarellą

Magda

Okres na szparagi w pełni więc nasza kolejna propozycja z tymi zielonymi “pałeczkami” – tarta z boczkiem, szparagami i mozzarella :)

tarta-szparagiSkładniki na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– szczypta soli

Składniki na nadzienie:
– 8 zielonych szparagów
– 1 cebula
– 200 g wędzonego boczku
– 2 jajka
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
– 150g śmietanki
– 50g jogurtu naturalnego
– 100g sera żółtego
– 1 opakowanie mozzarelli

Forma na tarte 25 cm.

tarta-z-boczkiem-i-szparagami

Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min.

W między czasie robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż zrobi się rumiany. Teraz do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy starty na tarce ser żółty i mieszamy. Szparagi obcinamy na kawałki długości promienia formy zaczynając od główki. Pozostałą część szparag kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do masy. Należy pamiętać aby części zdrewniałych szparag odciąć i wyrzucić.

Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na wielkość formy. Formę wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i podpiekamy 10 min.

Na podpieczone ciasto rozkładamy mozzarelle pokrojoną w plasterki, na nią część naszego boczku. Tarte zalewamy masą, na wierzchu układamy szparagi i pomiędzy nie resztę boczku. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie.

Smacznego :)

tarta-ze-szparagami

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Tarta z boczkiem, szparagami i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *