- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Okres na szparagi w pełni więc nasza kolejna propozycja z tymi zielonymi “pałeczkami” – tarta z boczkiem, szparagami i mozzarella :)
Składniki na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 8 zielonych szparagów
– 1 cebula
– 200 g wędzonego boczku
– 2 jajka
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
– 150g śmietanki
– 50g jogurtu naturalnego
– 100g sera żółtego
– 1 opakowanie mozzarelli
Forma na tarte 25 cm.
Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min.
W między czasie robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż zrobi się rumiany. Teraz do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy starty na tarce ser żółty i mieszamy. Szparagi obcinamy na kawałki długości promienia formy zaczynając od główki. Pozostałą część szparag kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do masy. Należy pamiętać aby części zdrewniałych szparag odciąć i wyrzucić.
Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na wielkość formy. Formę wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i podpiekamy 10 min.
Na podpieczone ciasto rozkładamy mozzarelle pokrojoną w plasterki, na nią część naszego boczku. Tarte zalewamy masą, na wierzchu układamy szparagi i pomiędzy nie resztę boczku. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie.
Smacznego :)
Szparagów a nie szparag :) A tarta pycha.
Dzięki :)