- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Jako wielcy fani tart (tych na słodko i tych wytrawnych) uznaliśmy, że nie może jej zabraknąć w naszym tygodniu kawowym więc przygotowaliśmy propozycję na słodko :)
Składniki na ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 50 g cukru pudru
– 10 g kakao
Składniki na masę:
– 250 ml śmietanki 30% UHT
– 250 g czekolady gorzkiej
– 50 g miękkiego masła
– 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo: kilka kostek startej czekolady do posypania
Forma do tarty – prostokątna 33cm x 10cm.
Tartę zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem pudrem oraz kakao. Następnie zimne masło (najlepiej zetrzeć na tarce na dużych oczkach) łączymy z suchymi składnikami do momentu połączenia. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy to formy. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia.
Teraz przygotowujemy masę. Do garnuszka wlewamy śmietanki i zostawiamy do momentu zagotowania. Kiedy śmietanka się zagotuje wsypujemy kawę i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu otrzymania jednolitej kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy miękkie masło (temperatura pokojowa) i wszystko razem mieszamy aż powstanie czekoladowo kawowa masa.
Na wystudzoną tartę wykładamy naszą kawowo-czekoladową masę, dekorujemy rękawem cukierniczym, posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki aby całość stężała :)
Smacznego :)
Piękna :)
Aż żal jej kroic :)
Żal byłoby nie zjeść :)
Mmm, to musiało smakowa wybornie :)