Tarta kawowa

słodki facet

Jako wielcy fani tart (tych na słodko i tych wytrawnych) uznaliśmy, że nie może jej zabraknąć w naszym tygodniu kawowym więc przygotowaliśmy propozycję na słodko :)

tarta-z-masa-kawowaSkładniki na ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 50 g cukru pudru
– 10 g kakao

Składniki na masę:
– 250 ml śmietanki 30% UHT
– 250 g czekolady gorzkiej
– 50 g miękkiego masła
– 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo: kilka kostek startej czekolady do posypania

Forma do tarty – prostokątna 33cm x 10cm.

tarta-kawa

Tartę zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem pudrem oraz kakao. Następnie zimne masło (najlepiej zetrzeć na tarce na dużych oczkach) łączymy z suchymi składnikami do momentu połączenia. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy to formy. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia.

Teraz przygotowujemy masę. Do garnuszka wlewamy śmietanki i zostawiamy do momentu zagotowania. Kiedy śmietanka się zagotuje wsypujemy kawę i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu otrzymania jednolitej kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy miękkie masło (temperatura pokojowa) i wszystko razem mieszamy aż powstanie czekoladowo kawowa masa.

Na wystudzoną tartę wykładamy naszą kawowo-czekoladową masę, dekorujemy rękawem cukierniczym, posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki aby całość stężała :)

Smacznego :)

tarta-kawowa

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



3 thoughts on “Tarta kawowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *