Tarta dyniowa

słodki facet

Nie da się ukryć, że jesteśmy wielkimi fanami tart – i tych słodkich i tych wytrawnych – dlatego też opcja na słodko z dynią musiała się pojawić na naszym blogu :) konsystencja farszu przypomina nieco sernik więc warto wypróbować :)

DSC_8843x900

Składniki na spód tarty:
– 300 g mąki pszennej
– 200 g masła
– 70 g cukru pudru
– starta skórka z połowy pomarańczy

Składniki na masę dyniową:
– 430 g pieczonej dyni
– 500 g serka ricotta
– skórka starta z 1 pomarańczy
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 140 g cukru
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki kremu – dekoracja:
– 150g serka mascarpone
– 2 figi
– 40g cukru pudru

Forma do tarty 25 cm.

DSC_8864x900

Przygotowania naszej tarty zaczynamy od upieczenia dyni. Do tarty użyliśmy dyni hokaido, którą kroimy na kawałki i wrzucamy na blachę do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Dynię pieczemy ok. 20 minut, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Następnie robimy spód tarty.  Do robota wrzucamy mąkę oraz cukier puder i razem mieszamy, a następnie dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy naszą masę dyniową. Do miksera wrzucamy ser ricotta, skórkę z pomarańczy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Następnie miksując dodajemy cukier i po 1 jajku. Na koniec dodajemy do masy wcześniej obraną ze skórki i zblendowaną na pure dynię. Wszystkie składniki jeszcze krótko miksujemy i gotową masę wykładamy na podpieczony spód tarty, a następnie wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.

Gdy tarta nam wystygnie przygotowujemy krem. Miksujemy serek mascarpone razem z cukrem a następnie dodajemy obrane figi. Tak przygotowanym kremem dekorujemy nasza tartę i gotowe :)

Smacznego :)

DSC_8858x900  DSC_8870x900

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



7 thoughts on “Tarta dyniowa”

  1. Czy można ser rocotta zamienić na mascarpone?

    1. Nie robiliśmy tarty z mascarpone więc nie wiem jak będzie smakować. To są 2 różne serki. Mascarpone zazwyczaj używamy do deserów.

  2. A czy w spod do tarty nie.ma zoltka ,czy jajka?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *