- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was propozycję na makaron z szynką i groszkiem. Danie pochodzi z książki, którą wczoraj przedstawialiśmy na blogu czyli “Krój, gotuj, wow”, które publikujemy w taki sposób jak są przygotowane wszystkie przepisy w tej lekturze czyli krok po kroku choć w bardziej standardowej formie niż komiksowej :)
Składniki:
– 1 cebula
– 200 g zielonego groszku
– 25 g masła
– 2 łyżki oliwy
– 50 g parmezanu
– 2 plastry szynki
– 100 ml śmietany (u nas śmietanka 18%)
– sól
– 275 g świeżego makaronu tagliatelle (u nas 140 g suchego)
Składniki na 2 porcje.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę kroimy w kostkę.
Na patelnię wrzucamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy do miękkości na małym ogniu.
Następnie dodajemy groszek. W międzyczasie ścieramy na tarce o małych oczkach parmezan i gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Gdy groszek zmięknie dodajemy śmietanę. Po 5 minutach dodajemy szynkę.
Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, a następnie dorzucamy starty parmezan i mieszamy. Sos doprawiamy solą.
Gotowe danie przekładamy na talerz :)
Niniejsza propozycja to szybkie, sycące i smaczne danie :)
Smacznego :)
baaardzo bym zjadła! wyglada cudnie ;)
Dzięki :) Zachęcamy do wypróbowania – szybkie i smaczne danie :)
Pyszne danie, a doda się ząbek czosnku to staje się jeszcze bardziej wyraźne. Cały akademik jest na tak :P
Cieszymy się że posmakowało :)