Na koniec tygodnia kawowego zapraszamy Was na sernik z nutką kawy i cynamonową pianką.
Składniki na spód sernika:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 80 g cukru
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki kakao
Składniki na masę kawowo-śmietankową:
– 1 kg sera białego mielonego
– 2 szklanki mleka
– 1 szklanka cukru
– 1/2 szklanki oleju
– 2 jajka
– 4 żółtka
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego
– 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Składniki na piankę:
– 4 białka
– 1 szklanka cukru
– cynamon
Najpierw robimy spód do sernika. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem wyrabiamy w robocie dodając schłodzone kawałki masła. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy na wielkość foremki.
W między czasie robimy masę serową. Najpierw miksujemy jajka z cukrem a następnie dodajemy kolejne składniki zostawiając 1/4 szklanki mleka. Gdy masa jest gotowa dzielimy ją na 2 części gdzie do jednej części dodajemy kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki mleka (tej odłożonej). Na gotowe ciasto wylewamy po troszku raz jednej masy, a raz drugiej aż całość znajdzie się w formie do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 60 minut.
Pod konie pieczenia sernika zaczynamy robić piankę cynamonową. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cynamon. Pianę nakładamy na upieczony sernik i jeszcze wkładamy do piekarnika obniżając temperaturę do 150 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Smacznego :)
Wow, piękny jest! z checia bym spróbowała
Pozdrawiam!
Śmiało :)
Twój sernik wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)
Dziękujemy i zapraszamy do wypróbowania :)