- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Na naszym blogu gościły już różne serniki ale połączenia z kajmakiem jeszcze nie dlatego dzisiaj sernik kajmakowo-kokosowy :)
Składniki na spód sernika:
– 70 g mąki
– 70 startych migdałów
– 30 g cukru pudru
– 50 g masła
– 1 żółtko
– 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serowo-kajmakową:
– 500 g sera mielonego
– 75 g masła
– 75 g cukru pudru
– 150 g masy kajmakowej
– 3 jajka
– 35 g budyniu śmietankowego
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżki mąki krupczatki
Składniki na masę kokosową:
– 150 ml śmietanki 30%
– 1 łyżeczka żelatyny
– 50 g wiórek kokosowych
– 1/8 szklanki wody
– 1 łyżeczka cukru pudru
Składniki na tortownice o średnicy 17 cm
Zaczynamy od spodu sernika. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aby stworzyć jednolitą masę i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie bierzemy się za masę serową.
Najpierw ucieramy w misce masło z cukrem a następnie dodajemy żółtka tylko nie wszystkie na raz a stopniowo, kiedy się już pierwsze wrzucone połączy z masą. Kolejnym krokiem jest dodanie sera, który z wcześniejszymi składnikami miksujemy na jednolita masę . Potem dodajemy masę kajmakowa i znów miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły. Gdy to już nastąpi dodajemy mieszankę mąki, budyniu i proszku do pieczenia. Wszystko mieszamy i zabieramy się za ubicie białek, które ubijamy w oddzielnym naczyniu. Po ubiciu białek dodajemy je do wcześniej wyrobionej masy serowej, delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły i całość przekładamy do tortownicy, w której wyłożyliśmy wcześniej spód naszego sernika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy wykonać masę kokosową. Najpierw żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, którą to po wymieszaniu studzimy. Potem ubijamy śmietankę na sztywno, do której pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie wlewamy wystudzoną żelatynę i miksujemy. Ostatnim elementem masy kokosowej jest dodanie wiórek kokosowy, które miksujemy i tak przygotowaną masę przekładamy na wcześniej upieczony sernik. Po wyłożeniu masy całość jeszcze posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki aby całość stężała :)
Uważamy, że całość przypadnie do gustu wielu łasuchom :)
Matko kochana!
Az ekran zaslinilam!
CUDNY!
:)
To zachęcam do zrobienia :)