- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Tym razem mamy dla Was coś lekkiego i szybkiego do zrobienia – sałatkę z tuńczykiem, pomidorkami i jajkiem :)
Składniki:
– 180 g mix sałat
– 12 sztuk pomidorków koktajlowych
– 4 jajka
– 1 słoiczek filetów z tuńczyka w oliwie (300 g)
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka octu balsamicznego
– pieprz, sól
Składniki dla 2 osób.
Mix sałat myjemy, odsączamy na ręczniku papierowym lub durszlaku. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Tuńczyka odsączamy z oliwy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Na talerzu kładziemy sałatę, a na nią tuńczyk, jajka i pomidorki. Na koniec wszystko polewamy oliwą połączoną z octem balsamicznym i doprawiamy solą i pieprzem (na ilość soli trzeba uważać ze względu na słony smak tuńczyka).
Smacznego :)