- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jakiś czas temu dostaliśmy książkę Marleny de Blasi “Smaki Południowej Italii” ale jakoś nie mogłam się zabrać za jej przeglądnięcie. U mnie książki bez zdjęć zawsze odstawiałam na bok, ponieważ gdy nie widziałam zdjęcia potrawy nie zachęcało mnie to do skorzystania z jakiegokolwiek przepisu. Po zaglądnięciu do tej książki moje oczy zostały szeroko otwarte :)
Zawsze marzyła nam się podróż do Włoch – nie tylko żeby zobaczyć zabytki tego pięknego kraju, ale żeby dotrzeć do jej najmniejszych zakątków i poznać ludzi tam mieszkających oraz ich kulturę. Od kiedy zajmujemy się kulinariami to marzenie zostało spotęgowane gdyż kuchnia włoska jest naszą ulubioną i chcielibyśmy poznać ten kraj także od tej strony – poznać wszelakie tajniki tej kuchni.
Autorka książki – z pochodzenia Amerykanka – właśnie w ten sposób poznawała Włochy i jego zakątki tj. od strony kulinariów, aż ostatecznie osiedliła się tam na stałe. Co prawda w książce nie ma żadnych zdjęć, ale czytając opisy autorki jesteśmy w stanie sobie wyobrazić miejsca i potrawy które ona opisuje.
W Smakach Południowej Italii jak sam tytuł wskazuje, znajdziemy przepisy z regionów południowych Włoch, które charakteryzują się różnorodnością pod względem smaków tj. od łagodnych do pikantnych. Kuchnia południowa jest wierna kuchni tradycyjnej swoich przodków co sprawia, że w każdym regionie spotkamy inne potrawy regionalne.
Rozdziały książki to poszczególne regiony południowych Włoch. Autorka pokazuje nam dania, które jej się podobały, smakowały, były tradycyjne czy całkiem dla niej nowe.
Rozdziały:
– Lacjum
– Abruzja
– Kampania
– Apulia
– Basilicata
– Kalabria
– Sycylia
– Sardynia
Każdy rozdział – a niekiedy i przepis – poprzedzony jest małym wstępem o danym regionie i o charakterystycznej dla niego kuchni, opowieściach o ludziach i miejscach, które najbardziej zainspirowały autorkę. Marlena przemierzała najbardziej niedostępne zakątki regionów, zaglądała do domów Włochów, podsłuchiwała ich rozmowy dzięki czemu powstały świetne przepisy na lokalne dania i smakołyki.
Czytając opowieści autorki można było poczuć się jakby się tam było i obserwowało to co się dzieje.
W książce każdy znajdzie coś dla siebie. Są przepis jak zrobić domowy makaron, są dania z makaronem w roli głównej, różne mięsa, warzywa czy dania kryjące poetyckie nazwy. Autorka nie zapomniała również o fanach słodkości – lody domowej roboty, tarty czy maślane ciasto migdałowo-orzechowe sprawią wiele przyjemności sympatykom cukru.
W książce znalazłam dużo inspiracji zarówno na dania słone jak i na słodkie, które na pewno wypróbuję bo jak już wspominałam bardzo lubię kuchnię włoską :) Oczywiście nie mogło się obyć bez wypróbowania jednego z przepisów zawartych w książce, dlatego już niebawem zupa Horacego.
Tytuł: Smaki południowej Italii
Autor: Marlena De Blasi
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Ilość stron: 312
Cena: 44,90 zł.
Oprawa: twarda + miękka oprawka