Latest posts by Magda (see all)
- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj proponujemy Wam pyszną i szybką w przygotowaniu polędwiczkę z batatami, porem i kaszą gryczaną :)
Składniki na polędwiczkę z batatami:
– 100 g kaszy gryczanej
– 1 mała polędwiczka wieprzowa ok. 350 g
– 1 duży batat (ok. 380 g)
– 1 średni por
– 1 duża łyżka masła
– natka pietruszki
– 1/2 łyżeczki imbiru
– szczypta chili
– sól
– pieprz
Składniki na 2 osoby.
Pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle. Polędwiczkę kroimy na paseczki, dodajemy do pora i dusimy. Kiedy mięso jest już miękawe dodajemy przyprawy oraz batata pokrojonego w kostkę. W razie potrzeby można dodać troszkę wody aby mięso i warzywa nie przypaliły się.
W między czasie kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Do gotowej polędwiczki dodajemy kaszę, mieszamy i podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)