Pleśniak

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Zapraszamy na bardzo proste i smaczne ciasto jakim jest pleśniak. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień :)

Składniki:
– 500 g mąki
– 250 g miękkiego masła
– 4 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
– 1 szklanka cukru

Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy), można też zrobić w okrągłej tortownicy 23-24 cm.

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, 4 żółtka oraz proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę.

Najpierw wyciągamy jasną część ciasta i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na jasny spód ucieramy ciemne ciasto. Teraz ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na ciasto. Na koniec ucieramy ostatnią jasną część ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut aż ciasto nam lekko zbrązowieje.

Smacznego :)

[000195]x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *