- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Zapraszamy na bardzo proste i smaczne ciasto jakim jest pleśniak. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień :)
Składniki:
– 500 g mąki
– 250 g miękkiego masła
– 4 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
– 1 szklanka cukru
Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy), można też zrobić w okrągłej tortownicy 23-24 cm.
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, 4 żółtka oraz proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę.
Najpierw wyciągamy jasną część ciasta i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na jasny spód ucieramy ciemne ciasto. Teraz ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na ciasto. Na koniec ucieramy ostatnią jasną część ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut aż ciasto nam lekko zbrązowieje.
Smacznego :)