Propozycja naszych dyniowych słodkich placuszków to opcja i na śniadanie i na kolację :) Mamy nadzieję, że ten ostatni przepis w naszych dyniowych potyczkach również przypadnie Wam do gustu :)
Składniki:
1. Placuszki
– 170g pure z dyni
– 150g mąki pszennej
– 30g cukru waniliowego (przepis znajdziecie tutaj) lub zwykłego
– 180g jogurtu
– 15g oleju
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
2. Syrop pomarańczowy
– 200 ml soku pomarańczowego (wyciśnięty z pomarańczy lub z butelki/kartonu)
– 80g cukru
– 1 pomarańcza
Składniki na 12 sztuk
Zaczynamy od przygotowania ciasta na placuszki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia cynamon i mieszamy. Następnie dodajemy pure z dyni, jogurt, olej, jajko i wszystko razem łączymy na jednolitą masę.
Kiedy ciasto jest gotowe w rondelku przygotowujemy syrop pomarańczowy. Wlewamy sok i dosypujemy cukier. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy aż część wody odparuje, a sok zgęstnieje (ok. 20 minut). Następnie do syropu dodajemy wyfiletowane cząstki pomarańczy i odstawiamy.
Zabieramy się za smażenie. Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju. Następnie nakładamy po jednej łyżce ciasta formując nasze placuszki. Smażymy na małym ogniu żeby ciasto zdążyło wyrosnąć i się upiec. Kiedy smażąc pojawia się małe dziurki nasz placuszek obracamy na drugą stronę i jeszcze chwile smażymy.
Placuszki przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym syropem z pomarańczami.
Uwaga:
– pure możecie zrobić z wcześniej przygotowanej karmelizowanej dyni (tutaj przepis), którą należy zblendować
– możemy również przygotować od podstaw tj. obieramy dynię ok.300-350g, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą i cukrem (10g). Gotujemy aż dynia zmięknie. Następnie ugotowaną dynie blendujemy na jednolita masę. Zostawiamy do wystudzenia zanim połączymy z reszta składników.
Smacznego :)
Cudne!
Czas jesiennych śniadań się zaczyna na dobre…
:)
Dzięki :)
Zrobilam te placuszki i szału nie ma .. Moze za mało cukru- bo zamiast cukru waniliowego dałam syrop z agawy i stewie. Ale polecam wykorzystać dynie na jakas inna potrawę
Jeżeli jest zrobione zgodnie z naszym przepisem to są wystarczająco słodkie zwłaszcza w połączeniu z syropem pomarańczowym :) Nie stosujemy stewie ani syropu z agawy więc ciężko się nam jest wypowiedzieć co do tego jak zachowuje się w wypieku.
A co do sposobu wykorzystania dyni to my z kolei polecamy przeglądnąć naszego bloga bo przepisów na nim z wykorzystaniem dyni jest spora ilość więc nieskromnie przyznamy że już udało nam się ją zaadoptować na stałe ;)
Mniam, dyniowe musza smakowa obłędnie :)
Nam bardzo smakowały i polecamy :)