Łosoś z sosem brokułowym na czarnym makaronie

Magda

Dzisiaj zapraszamy na łososia z sosem brokułowym a do tego czarny kontrastowy makaron :)

Składniki:
– 130 g czarnego makaronu tagliolini
– 4 kawałki fileta z łososia
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki śmietanki 18%
– 1 brokuł
– sól, pieprz
– 1 łyżka soku z cytryny

Porcja na 2 osoby.

DSC_1388x900

Na gotującą się wodę wrzucamy różyczki brokuła, solimy. Gdy brokuł jest już miękkawy wrzucamy do garnka na roztopione masło (1 łyżka) i chwilkę dusimy, dodajemy śmietankę. Kawałek brokuła pozostawiamy do dekoracji. Na koniec całość blendujemy na gładką masę. Gdy sos jest za gęsty to możemy dolać trochę przegotowanej wody.

Teraz czas na łososia. Z łososia zdejmujemy skórę i porcjujemy 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i dodajemy sok z cytryny. Na patelnię kładziemy łososia i przyprawiamy solą i pieprzem. Łososia obsmażamy z obu stron po kilka minut.

W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Ugotowany makaron przekładamy na talerz, dajemy łososia i polewamy sosem. Na sos dajemy cząsteczki brokuła.

Smacznego :)

DSC_1399x900

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *