Kurczak z młodymi ziemniaczkami i szparagami

Magda

Maj jest miesiącem szparag więc postanowiliśmy je kupić i przyrządzić do obiadu. Z przysmażoną bułeczką tartą są bardzo smaczne :)

Składniki:
– 2 pojedyncze piersi z kurczaka
– 1 opakowanie białych szparag
– 10 młodych ziemniaków
– trochę koperku
– sól, pieprz, ostra czerwona papryka
– trochę mąki
– trochę oliwy
– 2 duże łyżki masła
– 2 płaskie łyżki bułki tartej

Składniki na 2 porcje.

Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości.

Kurczaka myjemy, wycinamy tłuściny a następnie obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Na patelni doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Jak jedna strona kurczaka zrumieni się to dopiero wtedy obracamy na drugą stronę.

Pod koniec gotowania ziemniaków i smażenia kurczaka wrzucamy na gotującą się wodę szparagi. Białe szparagi obieramy i obcinamy końcówki. Szparagi gotowaliśmy w zwykłym garnku na leżąco a do wody wrzuciliśmy łyżeczkę soli i cukru.

W między czasie na patelni rozpuszczamy 2 duże łyżki masła a potem dorzucamy 2 płaskie łyżki bułki tartej i mieszamy do momentu kiedy bułka się zrumieni.

Gotowe ziemniaki i szparagi odcedzamy i przekładamy na talerz, dodajemy kurczaka. Szparagi polewamy bułką tartą a jeżeli ktoś lubi można i ziemniaki. Dodatkowo ziemniaki posypujemy pociętym koperkiem jak ktoś lubi.

Smacznego :)

DSC_9282x900n

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *