- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Maj jest miesiącem szparag więc postanowiliśmy je kupić i przyrządzić do obiadu. Z przysmażoną bułeczką tartą są bardzo smaczne :)
Składniki:
– 2 pojedyncze piersi z kurczaka
– 1 opakowanie białych szparag
– 10 młodych ziemniaków
– trochę koperku
– sól, pieprz, ostra czerwona papryka
– trochę mąki
– trochę oliwy
– 2 duże łyżki masła
– 2 płaskie łyżki bułki tartej
Składniki na 2 porcje.
Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości.
Kurczaka myjemy, wycinamy tłuściny a następnie obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Na patelni doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Jak jedna strona kurczaka zrumieni się to dopiero wtedy obracamy na drugą stronę.
Pod koniec gotowania ziemniaków i smażenia kurczaka wrzucamy na gotującą się wodę szparagi. Białe szparagi obieramy i obcinamy końcówki. Szparagi gotowaliśmy w zwykłym garnku na leżąco a do wody wrzuciliśmy łyżeczkę soli i cukru.
W między czasie na patelni rozpuszczamy 2 duże łyżki masła a potem dorzucamy 2 płaskie łyżki bułki tartej i mieszamy do momentu kiedy bułka się zrumieni.
Gotowe ziemniaki i szparagi odcedzamy i przekładamy na talerz, dodajemy kurczaka. Szparagi polewamy bułką tartą a jeżeli ktoś lubi można i ziemniaki. Dodatkowo ziemniaki posypujemy pociętym koperkiem jak ktoś lubi.
Smacznego :)