Dzisiaj mamy dla Was pyszną propozycję na bardzo aromatyczny obiad – kurczaka tikka masala z papryką i groszkiem cukrowym :) Danie jest trochę ostre, ale tą ostrość idealnie przełamuje słodki groszek cukrowy :)
Składniki na kurczaka:
– 400 g polędwiczek z kurczaka
– 150 g groszku cukrowego
– 1 czerwona papryka
– 3 szalotki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3 łyżeczki pasty tikka masala
– 100 g mleczka kokosowego
– 1/3 łyżeczka przyprawy curry
– kilka gałązek świeżej kolendry
– sól
– pieprz
Składniki na 2 porcje.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szalotki drobno pokrojone. Dodajemy pastę tikka masala i smażymy jeszcze 2 minuty. Polędwiczki z kurczaka kroimy w grube paski, wrzucamy do garnka, mieszamy i dusimy kilka minut. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa. Po chwili wrzucamy groszek cukrowy, przyprawiamy, mieszamy i dusimy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe oraz posiekaną kolendrę i dusimy kilka minut aż sos zgęstnieje.
Gotowe danie podajemy z ryżem.
Smacznego :)