- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Dzisiaj mamy dla Was coś smacznego z orientalną nutą czyli kurczaka w sosie słodko-ostrym z makaronem ryżowym :)
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 marchewka
– 1 czerwona papryka
– 100 g kukurydzy z puszki
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 5 plastrów ananasa
– sól, pieprz
– szczypta chili
– 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili Tao Tao
– 60 g makaronu nitki z brązowego ryżu Tao Tao
Składniki na 2 porcje.
Kurczaka czyścimy i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i posypujemy mąką, słodką papryką i troszkę solimy.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę drobno pokrojoną. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurczaka i dusimy. Jak kurczak się lekko zrumieni dodajemy troszkę wody żeby się nie przypalił. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną na zapałki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, ananasa pokrojonego na kawałki oraz sos. Na koniec całość doprawiamy.
Makaron ryżowy lekko solimy, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Po pięciu minutach makaron jest gotowy.
Na talerz nakładamy makaron a na niego naszego kurczaka :)
Smacznego :)
Wyglada przeapetycznie. Tym bardziej, ze uwielbiam kuchnie orientalna. Ciekawe jak wyglada wartosc kaloryczna… (Cos mi znaki diakrytyczne nie dzialaja…)
Dzięki :) Nie liczyliśmy wartości kalorycznej.