- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Ostatnio wrzucaliśmy coś na szybko z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej więc teraz pora na wersję słodką i koperty z karmelizowaną dynią i orzechami :) Przekąska w sam raz kiedy chcemy zrobić coś na szybko, a te koperty faktycznie takie są – i do tego pyszniutkie :)
Składniki:
– 150g karmelizowanej dyni (TUTAJ przepis)
– 275g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
– 25g łuskanych orzechów włoskich
– 1 jajko (białko)
Składniki na 12-15 szt.
Czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 20 minut ;)
Zaczynamy od drobnego posiekania orzechów i włączenia piekarnika z nastawioną temperaturą 200 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej 7 cm x 7 cm). Na środku każdego z kwadratów kładziemy kopiatą łyżeczkę karmelizowanej dyni i posypujemy posiekanymi orzechami. Teraz zawijamy ciasto tzn. przeciwległe rogi naszych kwadratów łączymy na górze tworząc taką kopertę/sakiewkę – połączenia rogów mocniej ściskamy żeby przy pieczeniu koperty nam się za bardzo nie “otwierały”. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każą z naszych kopert smarujemy białkiem jajka :)
Gotowe koperty wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut aż wierzch się zrumieni.
Smacznego :)