- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Nastał nowy rok to czas na nowe konkursy :) Ostatnio pisaliśmy kilka słów o książce “ABC Gotowania 2” Mariety Mareckiej i dzisiaj chcielibyśmy Wam zaproponować kolejny konkurs, w którym do wygrania będzie takowa książeczka :)
Zasady konkursu:
1. Czekamy na maila z przepisem i jednym zdjęciem. Tym razem prosimy o przepisie na danie z drobiu – kura, kaczka, perliczka, gęś, indyk itd :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być na zimno lub na ciepło – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 22 stycznia 2017 r. do północy.
4. Do 25 stycznia 2017 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka “ABC Gotowania 2” Mariety Mareckiej.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Wasze propozycje:
01. Sałatka grzybowa polana – Monika
Składniki:
filet z kurczaka
duży słoik marynowanych pieczarek
1 słoik mieszanki marchewka, kukurydza, groszek
3 jajka
3 ziemniaki
3 konserwowe ogórki
1 cebula
10 dag żółtego sera
Papryka ostra do smaku
1 łyżeczka przyprawy do kebab-gyros
olej do smażenia
sól, pieprz
majonez
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać.
Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą kebab-gyros usmażyć na oleju , wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, mieszankę warzywną i ogórki konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem.
Okrągłą tortownicę wyłożyć folią , ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem, znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem folię zdjąć, przykryć tortownicę talerzem i odwrócić sałatkę, odpiąć obręcz z tortownicy i gotowe do podania.
02. CYCKI ZROLOWANE – Mirka W.
03. TORT DROBIOWO-WARZYWNY – Marta M.
-3 podwójne filety z kurczaka
-2 udka z kurczakaFarsz:
-50 dag batatów
-35 dag mrożonego szpinaku
-15 dag sera fety
– ząbki czosnku
-1 papryka
-1 cebula
-20 dag pieczarek
-masłosól,pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
Złota glazura:
-1 łyżka miodu
-1 łyżka wody
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
Sposób wykonania:
1.Filety z kurczaka nacinamy w poprzek ale nie rozcinamy, rozkładamy na płat.
Z udek kurczaka usuwamy kości. Mięso nacieramy solą, pieprzem,paryką ostrą, czosnkiem granulowanym, przyprawą do kurczaka i
odstawiamy do lodówki na cała noc.
2.Bataty gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Ugniatamy tłuczkiem, przyprawiamy solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.
Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,
podsmażamy, następnie szpinak i doprawiamy solą oraz pieprzem, dusimy 5 minut.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, paprykę w paseczki, cebule w piórka. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, rumienimy cebulę, dodajemy
pieczarki , dusimy ok.5 minut i wsypujemy paprykę i dusimy kolejne 5 minut.
Składniki na glazurę mieszamy.
3.Tortownicę śr.18 cm smarujemy masłem układamy płat fileta farsz pieczarkowy,filet,farsz z batatów,filet ,farsz szpinakowy i udka z kurczaka.
Wierzch smarujemy glazurą i wkładamy tort do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok.60 minut.
04. Kukurydziane tortille – Agata W.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
pół papryki czerwonej
pół ostrej papryczki jalapeno
5 tortille kukurydziane
olej kokosowy
ser gouda (około 100 g)
przyprawy: kolendra, kumin, sól, pieprz
Doprawionego kolendrą, kunimem, solą oraz pieprzem kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju kokosowym.
Na drugiej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, a następnie dosyp przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i ją podsmaż aż zmięknie.
Wlej pomidory oraz pół słoiczka koncentratu pomidorowego i dopraw kolendrą, kuminem. Dodaj świeżą posiekaną papryczkę jalapeno. Połowę sosu pomidorowego wlej do usmażonego kurczaka i wymieszaj. Do kurczaka połowę startego sera.
Pozostałą częścią sosu polejemyna koniec przygotowane tortille.
Kurczaka z pomidorami rozłóż na tortille I zawiń w rulon, a następnie przełuż do naczynia żaroodpornego. Po włożeniu wszystkich tortilli polej pozostałą częścią sosu pomidorowego i posyp startym serem.
Całość włóż do piekarnika rozgrzanego piekarnika w temp. 180 stopni C na 10 minut.
05. Tarta gryczana z porem i kurczakiem – Roksana Z.
(średnica formy 24cm)
06. Kurczak glazurowany w miodzie z warzywami po chińsku i brązowym ryżem – Agnieszka W.
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki miodu
Przyprawa chińska 5 smaków
oliwa
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
Mała puszka czerwonej fasoli
1 puszka ananasów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki wody
2 torebki brązowego ryżu
Sól
Pieprz
Natka pietruszki
Chili w płatkach
Pierś z kurczaka przekroić na pół, natrzeć przyprawą chińską 5 smaków z obu stron oraz szczyptą soli, odstawić do lodówki na ok. godzinę.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki, ananasa w kostkę, czosnek w plasterki, fasolę odcedzić. Sok z ananasa rozmieszać z mąką ziemniaczaną i wodą.
Do zeszklonej cebuli dodać marchewkę, pietruszkę, czosnek i ananasa. Chwilkę podsmażyć. Dodać sok ananasowy z wodą i mąką ziemniaczaną, zagotować żeby sos zgęstniał i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka będzie al. dente. Pod koniec gotowania wrzucić czerwoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem, płatkami chili i ewentualnie niewielką szczyptą przyprawy chińskiej 5 smaków.
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Natkę posiekać, część natki wymieszać z ugotowanym ryżem.
Kurczaka położyć na patelni z niewielką ilością oliwy i smażyć je przez kilka minut z obu stron często odwracając. Na minutę przed końcem smażenia polać je miodem, aby uzyskać ładną glazurę i złocisty kolor.
Na talerzu wyłożyć warzywa w sosie, na nie położyć pokrojoną pierś z kurczaka. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z miseczką ryżu.
07. Gołąbki z kapusty pekińskiej z farszem z mielonego indyka – Patrycja F.
Na ok. 10 gołąbków:
10 liści kapusty pekińskiej
2 woreczki ryżu (u mnie brązowy)
400g mięsa mielonego z indyka
2 łyżki ziół suszonych
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Sos:
słoiczek koncentratu pomidorowego
łyżka mąki
pół szklanki wody
szczypta cukru
sól i pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy.
Mięso mieszamy z przyprawami i ryżem.
Z liści kapusty skrawamy warstwę grubego białego nerwu aby liście dały się swobodnie zawinąć. Układamy na liściu porcję farszu i zawijamy, układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy pół szklanki wody, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 30 minut.
Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy koncentrat, cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy gołąbki i pieczemy jeszcze 10 minut.
Podawałam z kremowym puree z koperkiem ale można zajadać z chlebem lub solo.
08. Sałatka GYROS z filetem z kurczaka
Potrzebujemy:
1 duży pojedynczy filet z kurczaka
1 duża cebula czerwona
5 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
ostry ketchup
sos czosnkowy z ziołami
1 opakowanie przyprawy KEBAB
6-8 liści kapusty pekińskiej
Fileta z kurczaka przekrawamy na 3 płaty. Każdy płat na pół i kroimy w paski. Na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oleju podsmażamy paseczki fileta z przyprawą do gyrosa.
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Kukurydze odsączamy z zalewy.
Kapustę drobno szatkujemy.
Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonezu, 1-2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Szczypta oregano. Mieszamy dokładnie.
Składamy warstwowo sałatkę:
1 warstwa kurczak w gyrosie
2 warstwa ketchup
3 warstwa ogórki konserwowe w kostkę pokrojone
4 warstwa cebula w kostkę pokrojona
5 warstwa kukurydza konserwowa odsączona z zalewy
6 warstwa sos czosnkowy
7 warstwa ketchup
8 warstwa kapusta pekińska drobno poszatkowana
9 warstwa sos czosnkowi i ketchup
Wstawić do lodówki na 2 godz.
09. Kotlet drobiowy inaczej – Kasia S.
10. Pierś z kurczaka z warzywami ,serem camembert i ziarnami – Magdalena S.
Składniki na jedną porcję :
-kawałek żółtej słodkiej papryki pokrojonej na 5 cienkich pasków
11. ROZINDYCZONA TORTILLA – Anula W.
12. Szaszłyki drobiowe na perłowej kaszy z sosem szpinakowym – Justyna L.
Składniki dla 4 osób:
– 400 g piersi z kurczaka lub indyka
– papryka 1 szt.
– kilka plastrów ananasa
– 1 cebula
– pomidorki koktajlowe
– 1 cukinia
– 200 g kaszy perłowej jęczmiennej
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– pieprz i sól
Sos:
– 150 g szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 200 g jogurtu greckiego
– sól i pieprz
Wszystkie składniki należy pokroić w większą kostkę. Drób posypać przyprawami, skropić oliwą z oliwek i pod przykryciem wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie można wszystkie składniki nadziać na patyczki. Szaszłyki piec w piekarniku lub na grillu ok. 15-20 minut przekręcając je od czasu do czasu.
Podczas, gdy szaszłyki się pieką, przygotowuję sos. Szpinak duszę na małym ogniu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie przyprawiam do smaku i dodaję kubeczek jogurtu greckiego.
Szaszłyki proponuję podawać na kaszy polewając sosem.
13. Tortilla inaczej – Karolina J.
Składniki:
1 średniej wielkości cebula,
przyprawa do kurczaka,
4 duże placki pszenne tortilla,
słoik sosu meksykańskiego ok. 600 g,
ser żółty edamski,
olej do smażenia,
słodka papryka,
sos czosnkowy:
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki jogurty naturalnego
1 ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka nacieramy przyprawami do kurczaka i smażmy na oleju, na małym ogniu.Smażymy tak długo, aż staną się miękkie i mięso nie będzie surowe w środku. Kiedy piersi są już dobrze usmażone, rozdrabniamy je na kawałki przy pomocy widelców.
Następnie na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, smażymy teraz cebulkę. Ważne aby jej nie myć, wtedy cebulka przejdzie przyprawami i smakiem kurczaka.
Gotowy rulon tortilli kroimy na połowę i maczamy całość dokładnie w sosie meksykańskim. Tak przygotowane małe tortille układamy w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej. Całość posypujemy startym żółtym serem i czerwoną słodką papryką,
Gotową tortillę podajemy z sosem czosnkowym.
14. Wać Pani Sałatka z pijanym ptaszkiem – Dariusz K.
Potrzebuję 500 g filetów z indyka, 6 jajek, 1 awokado, 1 puszka kukurydzy, 300 g żółtego sera, 1 pęczek szczypiorku, 6 łyżeczek chrzanu, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki majonezu, sól , sok z połówki cytryny, pieprz kolorowy, 300 ml czerwonego wina niezbyt słodkiego ( ja korzystam z własnej produkcji winka) .
3-4 cytryny do podania sałatki , opakowanie z awokado, łupinka także do podania sałatki
Filet pokrojony w małą kostkę zalewam winem i wrzątkiem, aby płyn nakrył mięsko. Delikatnie solimy pod koniec gotowania, po czym odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Ser żółty również. Kukurydzę odcedzamy , szczypiorek drobno siekamy. Awokado obieramy z łupinki, skrapiamy sokiem i gnieciemy na papkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy z majonezem i chrzanem.
Do dużej miski przesypujemy mięsko odcedzone i przestudzone, jajka, ser, szczypiorek, kukurydzę, solimy delikatnie, dajemy pieprz i sos majonezowo-chrzanowy. Łączymy wszystkie składniki by smaczki się przeżarły :-P
Przekładamy do salaterek ze skórki cytryny ( wyparzonej wcześniej i wydrążonej z miąższu) , można też do łódeczki z awokado :-) Dekorujemy koperkiem, plasterkiem oliwki, rzodkiewką i kawałkiem mięska na wierzchu. Albo tym, co jest do dyspozycji w kuchni :-)
Po godzinie bytowania w lodówce, “Wać Pani Sałatka z pijanym ptaszkiem” jest gotowa do konsumpcji :-)
Rozwiązanie konkursu :)
I znów musieliśmy wybrać laureata i znów problem bo nie da się ukryć, że kilka przepisów przesłaliście do nas :) Tak czy inaczej decyzja podjęta i wybór padł na tort drobiowo-warzywny Marty M. :) Gratulujemy i prosimy mailowo o dane do wysyłki :)
Kolejny konkurs lada chwila na naszym blogu (i to nie jeden bo książeczek sporo czeka na Was) więc nie zapominajcie do nas zaglądać – przepisy tez mamy fajne ;)
Witam,
czy przepis na konkurs może być opublikowany na blogu?
Aga jak najbardziej :)
Gratuluję :-)