- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Kaszotto już u nas gościło na blogu ale tym razem będzie to jego jesienna wersja z dynią :) Rozgrzewające i pełne aromatów danie na pewno przypadnie wielu do gustu :)
Składniki:
– 1 woreczek kaszy pęczak
– 2 cebule
– 1 papryczka chili
– 250 g dyni
– 1 ząbek czosnku
– 5 pieczarek
– 70 g boczku w plasterkach
– 2 łyżki masła
– 1/2 l bulionu warzywnego
– 1/2 pęczka szczypiorku
– sól, pieprz
Porcja na 2 osoby
W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz papryczkę chili. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy po troszkę bulionem warzywnym – jak kasza wchłonie bulion to wlewamy kolejną porcję. Jak kasza będzie już miękka to dodajemy dynię a gdy ona będzie na wpół miękka dodajemy pieczarki pokrojone w grubsze plasterki i przyprawiamy. Gdy wszystkie składniki kaszotto będą miękkie dodajemy pokrojony szczypiorek oraz boczek podsmażony w paseczki na patelni i wszystko mieszamy.
Smacznego :)