Kakaowe cantuccini z rodzynkami i pistacjami

słodki facet

Czas na kolejne cantuccini w naszym wykonaniu. Te ostatnie tak wszystkim posmakowały, że postanowiliśmy zrobić kolejne ale w innej wersji smakowej czyli kakaowe cantuccini z rodzynkami i pistacjami :)

Składniki:

– 350g mąki pszennej
– 200g cukru
– 60g masła
– 3 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 20g kakao
– 80g pistacji
– 40g rodzynek

Najpierw miksujemy cukier i masło. Kiedy składniki się połączą dodajemy po kolei jajka cały czas miksując. Następnie dosypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.

Tak wymieszane składniki utworzą dość kleistą masę którą ostatecznie wyrabiamy rękami jednocześnie wrzucając rodzynki i posiekane pistacje. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo kleić to można dosypać troszkę mąki. Z gotowego ciasta tworzymy dwa płaskie chlebki (podobnie jak poprzednio i te wyszły mniej więcej wielkości 5 cm szerokości i 3 cm wysokości) i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. W tym czasie nasze dwa ciasta winny się nieco stwardnieć .

Następnie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je aby lekko ostygły i łatwiej było je kroić. Kroimy na małe kromeczki o szerokości gdzieś 1,5-2 cm. Układamy na blasze i wsuwamy ponownie do piekarnika jednocześnie zmniejszając temperaturę do 160 stopni. Tak pieczemy przez kolejne 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy uchylony piekarnik żeby cantuccini wystygły. Gotowe ciastka przechowujemy w metalowej puszce.

Smacznego :)

MAG_5962x  MAG_5965x

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



2 thoughts on “Kakaowe cantuccini z rodzynkami i pistacjami”

  1. Uwielbiam biscotti w każdej postaci, te wyglądają wspaniale :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *