- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Flan karmelowy to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni meksykańskiej. Flan to krem zrobiony z masy jajecznej, który po upieczeniu schładzamy. Nam smakiem przypomina krem brulee i pewnie dlatego nam tak bardzo przypadł nam do gustu :)
Składniki na karmel:
– 180 ml wody
– 165 g cukru pudru
Składniki na krem:
– 3 jajka
– 3 żółtka
– 110 g cukru pudru
– 250 ml mleka
– 375 ml śmietanki 36%
Najpierw robimy karmel. Cukier puder łączymy z wodą i zaczynamy stopniowo podgrzewać aż cukier całkiem się rozpuści. Teraz wodę z cukrem zagotowujemy i trzymamy na ogniu nie mieszając aż płyn zacznie gęstnieć i zmieni barwę na brązową. Karmel zdejmujemy i rozlewamy do foremek żaroodpornych.
Następnie zabieramy się za masę. Jajka i żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy na gładką masę. W tym samych czasie w garnku mieszamy mleko ze śmietanką i doprowadzamy do wrzenia. Mleko ze śmietanką wlewamy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy. Masę przelewamy do foremek z karmelem. Foremki układamy w większym naczyniu do pieczenia i wypełniamy wrzątkiem do 3/4 wysokości foremek.
Tak przygotowany flan wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Gdy flan nam wystygnie wkładamy go na noc do lodówki żeby się schłodził. Po wyciągnięciu z lodówki delikatnie odrywamy flan od foremki (pomagamy sobie nożem) i kładziemy na talerzyku do góry nogami, a wtedy ze środka powinien nam się rozlać karmel na boki.
Flan możemy udekorować zastygniętym karmelem.
Smacznego :)
Pięknie wyglada :-)
dzięki Kasiu :)
Bardzo elegancko podany :)
:)