Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym

słodki facet

Tym razem mamy dla Was propozycję dania z rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego :)

DSC_3438xSkładniki:
– 400 g polędwicy z dorsza
– 4 łyżki czerwonej soczewicy
– 1 łyżka masła
– 1 por
– 1 łyżka tapioki
– sok z połówki cytryny
– sól, pieprz

Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia.

Porcja na 2 osoby.

dorsz-z-soczewica-z-porem

Najpierw na gotującą się wodę wrzucamy tapiokę i gotujemy ją do momentu jak będzie przeźroczysta i miękka. Sok z cytryny zagotowujemy i wrzucamy do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzamy.

W drugim garnku w osolonej wodzie gotujemy soczewicę.

Pory kroimy na krążki i dusimy na łyżce masła, trochę solimy.

Dorsza kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i smażymy na gorący oleju na złoty kolor.

Na talerzu układamy soczewicę z dorszem i dekorujemy porami oraz kawiorem cytrynowym (ten kawior to taki mały patent od Twojego Kucharza na podanie cytryny do ryby w nieco inny sposób niż pokrojone plasterki :) ).

Smacznego :)

DSC_3429x

 

 

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



2 thoughts on “Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym”

  1. Dorsz to jedna z moich ulubionych rybek, ale nie myslałem żeby go przyrzadzic z kawiorem i soczewica. Dzięki za ten przepis ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *