- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Tym razem mamy dla Was propozycję dania z rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego :)
Składniki:
– 400 g polędwicy z dorsza
– 4 łyżki czerwonej soczewicy
– 1 łyżka masła
– 1 por
– 1 łyżka tapioki
– sok z połówki cytryny
– sól, pieprz
Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia.
Porcja na 2 osoby.
Najpierw na gotującą się wodę wrzucamy tapiokę i gotujemy ją do momentu jak będzie przeźroczysta i miękka. Sok z cytryny zagotowujemy i wrzucamy do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzamy.
W drugim garnku w osolonej wodzie gotujemy soczewicę.
Pory kroimy na krążki i dusimy na łyżce masła, trochę solimy.
Dorsza kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i smażymy na gorący oleju na złoty kolor.
Na talerzu układamy soczewicę z dorszem i dekorujemy porami oraz kawiorem cytrynowym (ten kawior to taki mały patent od Twojego Kucharza na podanie cytryny do ryby w nieco inny sposób niż pokrojone plasterki :) ).
Smacznego :)
Dorsz to jedna z moich ulubionych rybek, ale nie myslałem żeby go przyrzadzic z kawiorem i soczewica. Dzięki za ten przepis ;)
Mam nadzieję że będzie smakował tak jak nam :)